Kouzelná svítidla v Pavilonu skla Klatovy

1.2.2023 – 13.2.2023, 23:59

Ještě poslední týden mohou návštěvníci vidět v PASKu výstavu Kouzelné světlo vitrážových lamp, která přestavuje produkci firmy SKLOART – Richard Kanta z Lubence na Karlovarsku. Jde o mimořádné exponáty, v nichž se dokonale snoubí světlo a sklo. A jejich inspirace díly secesního amerického návrháře Louise Comforta Tiffanyho ideálně zapadá mezi proslulá secesní skla šumavské firmy Lötz z Klášterského Mlýna, která tvoří stálou expozici pavilonu.

Výstava v PASKu se zaměřuje zejména na vitrážové lampy, z nichž většina je rozsvícená a jejichž barevné stíny se od malých sklíček odrážejí do rozměrných ploch vitrín stálé expozice. Ale nejsou tu jen lampy, návštěvník může vidět i volné umělecké práce podle návrhů paní Jitky Kantové. K nim patří například zcela poprvé vystavený objekt Dračí vejce či skleněný Lapač snů. Jsou tu ale také další zajímavosti. Mezi nimi můžeme jmenovat třeba speciálně pro klatovskou výstavu vyvzorované lampy s motivy klatovských karafiátů. Ovšem mimořádným exponátem je nepochybně rozměrná stojací lampa Inspirace Hieronymem Boschem, které se tady pro její poněkud zvláštní tvary začalo domácky přezdívat „Adéla“ (ještě nevečeřela). 

Svítidla a další umělecké práce z lubenecké dílny však nemusíte jen obdivovat, většina exponátů je prodejných, ale k dispozici budou až po ukončení výstavy, což je nejdříve 13. února 2023. A kdo by neměl zájem o lampy, pro toho jsou v průběhu výstavy v PASKu na prodej také drobné vitrážové šperky a další dekorace.

A pokud byste tuto výstavu v Pavilonu skla Klatovy nestihli, tak zde můžete od 15. února do 10. dubna podívat na právě připravovanou výstavu Těžítka pestré krásy, ve které se představí kolem 150 těžítek různých tvarů, dekorů a technik.

více na: www.pask-klatovy, FB-@paskklatovy, IG-@paskklatovy