Café Evropa online: Zdražování v Evropě – jak zkrotit růst cen a udržet sociální smír

12.12.2022, 17:30 – 19:00

Zveme vás na další debatu v rámci cyklu Café Evropa. Neustále přetrvávající inflace a rostoucí ceny energií sužují státy celé Evropské unie a prohlubují tak ekonomický pesimismus.

Po srpnovém zpomalení a po zářijovém překvapivém nárustu o 0,8 % dosahuje nyní míra inflace, dle České národní banky, 15,1 %. Ke zvýšení cen došlo nejen v sektoru bydlení a energií, ale i v oblasti potravin či telekomunikací. Nejedná se jen o problém Česka, například inflace v Maďarsku dosáhla až na 20,1 % a všechny tři baltské státy musí řešit inflaci vyšší než 22 %. Tento růst se neprojevuje jen v tabulkách a číslech, nýbrž dopadá i na jednotlivce, a to především na ty z nižších sociálních tříd. V reakci na tuto situaci Česko v posledních měsících zasáhla vlna protivládních demonstrací, na kterých bylo hlavním tématem volání po cenové regulaci potravin, nájemného, energií a pohonných hmot. Mimo to se však na nich objevila i krajní pravicová hesla, nemluvě o sloganech žádající vystoupení z Evropské unie, NATO i OSN či vyhrožování odborů generální stávkou.
 
Nakolik je rekordní zdražování způsobené energetickou krizí? Postaví se k problematice EU společně, nebo je řešení na vládách jednotlivých států? Je vládní program „Deštník proti chudobě“ dostatečným řešením pro lidi existenčně ohrožené růstem cen? Postupuje česká vláda úměrně situaci, nebo se jí vymkla z rukou? Můžeme očekávat další radikální růst životních nákladů? A jak se zdražování promítne v občanské společnosti jednotlivých států?
 
Hosté:
Martina von Terzi, ekonomka, Generální ředitelství pro hospodářské a finanční záležitosti, Evropská komise
Lucie Trlifajová, sociální antropoložka, Centrum pro společenské otázky, Sociologický ústavu Akademie věd
Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
 
Moderátorka: Helena Truchlá, ředitelka, České zájmy v EU
 
Debatu organizuje Evropská komise v ČR, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz.
 
Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu [email protected].