HYB4: Sonda podnikatelská - Libor Winkler

5.12.2022, 18:00 – 19:00

Má být podnikání motivováno jen ziskem, anebo také hodnotami? Beseda o tom, co přivádělo české podnikatele na Ukrajinu před válkou.

S jakým legislativním prostředím se tam setkávali, nakolik pro ně bylo snadné nebo naopak obtížné přizpůsobit se tamějším specifikům? Jak se vyrovnávali s problémem korupce? Jak válka ovlivnila jejich byznys, jak vypadají současné česko-ukrajinské obchodní vztahy? Podnikání v energetice směřující ke snížení závislosti Ukrajiny na dovozu energie z Ruska a na fosilních palivech – je toto hlavní oblast, kam by mělo směřovat poválečné podnikatelské úsilí? Zahrnuje také partnerství s vědeckými a univerzitními kruhy? Jaké jsou další perspektivy poválečných vztahů? Bude to především podnikání, anebo – podobně jako v Česku – i mecenášství v oblasti vědy, nezávislých médií a umění?

Libor WINKLER, byznysmen, podnikatel a filantrop, milovník umění a vysokohorské turistiky. Absolvent Mendelovy univerzity v oboru biologie, odborník na kapitálové trhy, řídící partner skupiny RSJ, přední český mecenáš. Podporuje vědu, nezávislá média a umění, stál u zrodu Nadačního fondu Neuron, je spolumajitelem Centra současného umění DOX.

Marie KOLDINSKÁ historička, scenáristka a moderátorka, přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a spolupracuje s Českou televizí, mimo jiné na pořadu Historie.cs, specializuje se na politické a vojenské dějiny a na problematiku historické paměti.