JAZZ: Tenor Battle v Uherském Hradišti

6.10.2022, 19:30 – 21:30

Souboj‬ dvou špičkových saxofonistů. Zkušený velšský saxofonista Osian Roberts bude bojovat o přízeň publika proti Ondřeji Štveráčkovi, jenž patří mezi nejvýznamnější české muzikanty posledního desetiletí. Ojedinělé hudební výkony, které je raritou vidět a slyšet!

Cena vstupenky: 110 Kč

Znalcům české jazzové scény nemohl uniknout téměř raketový vzestup kariéry přerovského rodáka, bubeníka Marka Urbánka. Do Prahy přišel studovat na VOŠ Jaroslava Ježka a záhy na sebe upoutal pozornost předních odborníků na mainstream jazz ‒ např. Libora Šmoldase, Ondřeje Štveráčka, Rostislava Fraše a především Najponka. Urbánek sbíral první zkušenosti s jazzem už v rodném Přerově, mezi jeho první spoluhráče patřil i pianista Martin Konvička, se kterým spolupracuje dodnes.

Působím především jako sideman v několika převážně českých projektech a tato role mě také nejvíce naplňuje. Konverzace se sólistou i s ostatními kolegy v rytmické sekci mi přijde velmi důležitá. Obecně v kapelách velice postrádám, když žádný dialog neprobíhá a například sólista neposlouchá podněty svých spoluhráčů. V takovou chvíli pro mě doprovázení postrádá smysl, ačkoli to platí samozřejmě jen pro improvizovanou hudbu. V ostatních žánrech jsou důležité jiné věci,“ popsal svou hudební filozofii Urbánek.