FESTIVAL NOVÉ GENERACE - Divadlo DISK

27.11.2021, 19:30 – 28.11.2021, 21:30

Projekt Nová generace je platforma pro prezentaci prací začínajících choreografů a performerů - studentů Katedry tance HAMU. Večer bude složen ze dvou choreografií. První z nich je „Za zavretými dverami“ Michaely Dzurovčínové, po přestávce bude následovat „Artificial“ Ester Trčkové.

ZA ZAVRETÝMI DVERAMI

Choreografie: Michaela Dzurovčínová 
Interpretace: Eva Rezová, Matěj Petrák, Anežka Matoušková, Marek Gaj 
Hudba: Jan Vaniš 
Text: Monika Tinterová 
Kostým: Elisa Neumannová 
Vedoucí práce: Mgr. Bohumíra Eliášová Ph.D. 

„Měla jsem pocit, že je mezi námi neobyčejné napojení. Že je čarovnej, magickej. A jak mi voněl. Jako kytka, zahrada. O to víc, když s ním prožiješ něco takovýho. Prohlubuje to ten vztah, sbližuje tě to. Říkával, že jsem vidoucí. Že vidím až za ty hrozný věci, že vidím, že není psychopat. To mě drželo v pozici, že jsem ten člověk, který vidí do podstaty věcí. Často říkával: “Ty seš svatá, ty máš na mě takovej vliv”. A pak taky, že: “ nikdy nikoho tak nemiloval“. A proto dělá takový věci. Není to tak jednostranný, že tě týrá. On má polohu, kterou jsem zbožňovala. Proto je tak těžký odejít.” Taneční představení Za zavretými dverami podává výpověď o pocitech ženy, která za zavřenými dveřmi prožívá něco, o čem netuší ani její nejbližší.

Michaela Dzurovčínová je studentkou třetího ročníku choreografie na HAMU. Tanci se věnuje od tří let, kdy začala navštěvovat SZUŠ VIVA v Košicích a zde působila až do svých devatenácti let. Jako choreografka spolupracuje na studentských projektech na HAMU, DAMU, FAMU i na jiných, mimoškolních projektech.  Aktivně také působí jako interpretka. V roce 2019 byla na stáži v Rotterdamu na Codarts, aktivně se účastní workshopů s českými i zahraničními tanečníky a choreografy. 

ARTIFICIAL

Choreografie: Ester Trčková 
Interpretace: Simona Dejmková, Lenka Nahodilová, Rozálie Stárová 
Hudba: Haštal Hapka
Textová a dramaturgická spolupráce: Marta Hermannová  
Scénografie a kostýmy: Klára Pavlíčková 
Pedagogické vedení: Mgr. Bohumíra Eliášová, Ph.D.

Cukr je sladký. Cukr je křehký. Cukr je nevinně bílý. Cukr je oblíbený i zatracovaný. Cukr má moc. Cukr je droga. Cukr je rafinované téma k diskuzi. Téma, které zdánlivě působí sladce a nevinně, než začnete odkrývat skryté souvislosti. Cukr významnou měrou ovlivňuje naše fyzické a duševní zdraví. Stal se předmětem naléhavých obav odborníků a zdravotnických organizací a je považován za hlavní příčinu mnoha zdravotních problémů jednotlivců i populace. Přesto jeho celosvětová konzumace závratně roste.

Ester Trčková vystudovala Konzervatoř Duncan Centre a v současnosti studuje na HAMU choreografii. Působí v tanečním uskupení SPOLK jako interpretka a choreografka. Kromě tance a choreografie ji zajímá divadlo a jeho propojení s tancem.