Po čertech dobrá výstava na zámku Zákupy

25. červenec 2023, 7:59
Po čertech dobrá výstava na zámku Zákupy

Státní zámek Zákupy je krásný renesanční zámek z 16. století, který najdete ve stejnojmenném městě jen pár kilometrů od České Lípy.

Čertí škola na zámku Zákupy

O letních prázdninách zde každý den, kromě pondělí, v čase od 10-16 hodin můžete navštívit unikátní výstavu Čertí škola. Jak sám název napovídá, spatříte zde třídu plnou malých nezbedných čertíků, kteří rozhodně nesedí poklidně v lavicích. Vše potřebné k pekelnému životu je zde učí samotný Lucifer. Spatříte tu také Luciferův trůn, na který se můžete posadit. Nebo také velkou bránu do pekla. Ale raději nevstupujte, protože co peklo schvátí, už nikdy nenavrátí. Je zde také čertí pošta, kterou chodí zprávy od čertů ze země. O všech a o všem, Lucifer tak ví o veškerém zlobení. Nechybí zde ani kotel na všechny hříšníky světa. Seberte doma svoje malé čertíky a vezměte je na tuto zajímavou podívanou. Výstava jistě zaujme jednotlivce, rodiny s dětmi, ale i školy a školky.

Zámek Zákupy a jeho další program

Zákupský zámek sloužil v 19. století jako letní sídlo členů panovnické rodiny Habsburků. Dnes nabízí k prohlídce luxusně vyzdobené a bohatě zařízené místnosti, které v minulosti obývali císař Ferdinand Dobrotivý, císař František Josef I. či korunní princ Rudolf.

Můžete si zde vybrat jeden z mnoha prohlídkových okruhů:

Zámek za císaře Ferdinanda I. — trasa mapuje období, kdy zámek vlastnil poslední český korunovaný král a rakouský císař Ferdinand Dobrotivý. Prohlídka reprezentačních a soukromých pokojů císaře Ferdinanda a jeho choti, české královny a rakouské císařovny Marie Anny Karoliny Savojské s původní výzdobou a vybavením, unikátní výtah na ruční pohon z roku 1870. Nechybí ani zmínka o majitelích ze starších období — Berkové z Dubé, Anna Marie Františka Toskánská či Orlík, vévoda zákupský, jenž byl synem Napolena Bonaparte.

Zámek za císaře Františka Josefa I. — trasa mapuje období, kdy zámek vlastnil předposlední majitel císař František Josef I. Prohlídka interiérů s původní výzdobou podává představu o pobytech nejen samotného Františka Josefa I., ale také dalších Habsburků, kteří do Zákup jezdívali — především císařova syna korunního prince Rudolfa s chotí Štěpánkou Belgickou. Zámecká kaple v závěru prohlídky byla místem vytouženého sňatku nového následníka trůnu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este s hraběnkou Žofií Chotkovou.

Zámek za prezidenta Masaryka — trasa mapuje období, kdy zámek po zániku habsburské monarchie přešel do vlastnictví samostatného státu.

Součástí zámeckého areálu jsou četné hospodářské objekty, hradní příkop s medvědem, anglický a francouzský park, které rozhodně stojí za návštěvu.

Státní zámek Zákupy

adresa: Borská 1, 471 23 Zákupy
telefon: +420 777 481 683
e-mail: [email protected]

www.zamek-zakupy.cz

22.10.2024, 17:00 – 23:59
Zákupský zámek sloužil v 19. století jako letní sídlo členů panovnické rodiny Habsburků. Dnes nabízí k prohlídce luxusně vyzdobené... více