Oslavte s námi 30 let Muzea romské kultury

23.10.2021, 19:00 – 23:00

Muzeum romské kultury slaví třicet let – vrcholem oslav je Galavečer Muzea romské kultury 23. října v Cabaret des Péches, Palác Jalta. Můžete se těšit na bohatý kulturní program, ohlédnutí do minulosti muzea a představení vizí do budoucna.

Třicet let muzea - to je trnitá cesta z jedné kanceláře v roce 1991 přes rok 2005, kdy se stalo státní příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR, až do letošního jubilejního roku 2021, kdy je muzeum moderní institucí se čtyřmi pracovišti. Muzeum romské kultury bylo oficiálně založeno na jaře roku 1991. Realizace se ujala brněnská romská inteligence (mezi nimi zejména Karel Holomek a Jana Holomková, později provdaná Horváthová), kteří oslovili ke spolupráci etnografku a teoretičku umění Evu Davidovou a historika Bartoloměje Daniela. Tomu in memoriam muzeum udělí Cenu Muzea romské kultury na Galavečeru.

Galavečer Muzea romské kultury aneb příležitost představit významné  osobnosti romského kulturního života, přivítat na podiu současné umělce, ale hlavně připomenout, že Muzeum romské kultury je již 30 let významným středobodem kulturního dění, a to nejen v Brně. Vystoupí Filip Gondolán nebo Lucie a Marie Bikárovy. Zahraje uskupení Kokavakere Lavutara (Sendreiovci), zatančí Kalo Dancers a promítána budou videa z vlastní produkce muzea. Divadelní skupina Ara Art zahraje pohádku „Čirikloro, aneb co říká ptáček“. Vyvrcholením večera pak bude koncert kapely Kale.  

Vstupenky na Galavečer Muzea romské kultury můžete zakoupit na našem eshopu nebo v informačních centrech TIC BRNO. www.rommuz.cz