Lenka Dusilová, Vertigo a -123min. - Divadlo Archa

23.9.2021, 20:00 – 22:00

Festival Americké jaro připravil mimořádné setkání předních zástupců české hudební scény. Šestinásobná držitelka výročních hudebních Cen Anděl a neustálá objevitelka nových hudebních světů, Lenka Dusilová, stane po boku formací Vertigo a -123min.

Jedinečná zpěvačka, skladatelka a instrumentalistka Lenka Dusilová představí písně z nového alba Řeka. Vystoupí po boku kapely Vertigo, kterou tento večer podpoří jako host kytarista David Dorůžka, a tria -123 min., které ve své energické tvorbě propojuje soul, groove, jazz, blues, funky či world music.  

Lenka Dusilová se stala ikonou odvážného, novátorského popu. V sólových vystoupeních experimentuje s loop machine, stylovou otevřeností, hráčskou erudicí a rozšířenými nezaměnitelnými vokálními technikami. V šestnácti letech zaujala v kapele Sluníčko, následovala spolupráce s populární Lucií a s Davidem Kollerem v kapele Pusa. Hned první kroky na sólové kariéře jí vynesly titul Zpěvačka roku ve výročních Cenách Anděl.  

Vertigo je jedna z nejoriginálnějších českých skupin, která vzešla z jazzu, ale postupem času se svými hudebními přesahy dopracovala ke zcela svébytnému stylu. Jeho součástí je kreativita, totální improvizace, ale též sofistikované kompozice zasahující až do oblasti soudobé vážné hudby. V listopadu 2019 Vertigo vydalo svou již sedmou řadovou desku s názvem Daleko. Album v červenci získalo Cenu Anděl v kategorii Jazz & BluesVertigo hraje ve složení Marcel Bárta – saxofon a basklarinet, Dorota Barová – violoncello a zpěv, Vojtěch Procházka – klavír a harmonium, Oskar Török – trumpeta a zpěv, Daniel Šoltis – bicí a perkuse a Rastislav Uhrík – kontrabas.  

Kapelu -123 min. tvoří trio uznávaných muzikantů: zpěvák, kytarista a autor písní Zdeněk Bína, baskytarista Fredrik Janáček a bubeník Daniel Šoltis. V první etapě své historie stihli získat Cenu Anděl za Objev roku a vydat pět alb. Hráli nejen na předních českých festivalech a vyprodávali kluby u nás i na Slovensku, ale jako jedna z mála tuzemských kapel slavili úspěchy i v dalších evropských zemích. V roce 2019 kapela oslavila comeback novým albem LES, na kterém zní jen čeština, a jako hosta si přizvali slavného jazzového trumpetistu Erika Trufazze. Jejich energické koncerty vynikají improvizací. Propojují žánry jako soul, groove, jazz, blues, funky či world music. A protože, jak sami říkají, nejsou porostlí mechem, jsou otevřeni i vlivům současné hudby.