TrutnOFF BrnoON. Legendární festival se vrací!

20.8.2020 – 23.8.2020, 23:59

Wakan-Tanka zazní nad novými lovišti u Sluneční řeky, která jsou pokropena krví undergroundu

Cena vstupenky: 1600 Kč

Nejstarší festival svého druhu, legendární „Fotr všech festivalů“, Trutnoff, přezdívaný Český Woodstock, se vrací! Festival s neotřelou dramaturgií, ojedinělou atmosférou i historií s nádechem indiánství a odkazem k disentu, z jehož kořenů celé setkání v roce 1984 a 1987 vzniklo, vymění červenou hlínu pod horami za nivy jižní Moravy. Festival adoptovalo naše druhé největší město. Kulturní přehlídka je neodmyslitelně spjata s Václavem Havlem, který stál u jejích počátků, byl jejím pravidelným návštěvníkem a v roce 2007 zde byl také slavnostně dekorován za náčelníka. Festival ponese název TrutnOFF BrnoON a uskuteční se v tradičním „okupačním termínu“ 20. - 23. srpna 2020. Jak je z názvu patrné, známé je i místo - odehraje se na nových lovištích v lesích na březích Sun River Svratka, řečí bílých tváří: v Brně Pisárkách Na Střelnici. „Já pevně věřím, že ten festival nekončí, že přežije, že si zachová svou identitu, ať bude tady, nebo jinde,“ řekl Václav Havel pro Český rozhlas. A pořadatelé okolo Martina Věcheta nyní naplňují jeho přání a odkaz.

Parov Stelar – návrat s elegancí

Populární Parov Stelar oblékli elektroniku do elegantních rytmů swingu a vytvořili nový styl. Ten i představili při závěrečném koncertě TrutnOFF BrnoON Festivalu před třemi lety, kdy se jeho návštěvníci k finále doslova protančili. Kde jinde se mohou odehrát takové věci než na festivalu s undergroundovými kořeny, protřelém „fótrovi“ tuzemských přehlídek? Parov Stelar tehdy vytáhli na pódium člověka, který se potloukal tři dny po areálu i se svou trumpetou, aby s ním odehráli celý jeden blok. A několik dnů poté vystoupení na legendárním festivalu označili za nejlepší z celého jejich letního tour po největších evropských festivalech. „I proto byla domluva velmi rychlá a snadná. Slovo dalo slovo a Marcus Fuereder vzkázal, že se on i celá kapela na vystoupení v nových lovištích těší. V Brně se tak s Parov Stelar obloukem vrátíme tam, kde jsme před třemi lety skončili na Bojišti, a uzavřeli tak jednu z kapitol našeho Pow-Wow,“ podotýká dlouholetá organizátorka s moravskými kořeny Eva Lipová Navrátilová. „Tentokrát to však nebude vystoupení a tanec na rozloučenou, ale naopak na úvod, ve znamení oslav návratu. Parov Stelar roztančí náš kmen v první oficiální den festivalu, v pátek,“ prozrazuje netradičně zakladatel festivalu Martin Věchet. Český, dnes českomoravský Woodstock je totiž mimo jiné známý i tím, že dopředu neoznamuje dny a časy účinkujících. Ty se většinou návštěvníci dozvídali až na místě. Festival vždy upřednostňoval moment setkání a spikleneckou atmosféru. Semknuté společenství lidí, věrné publikum, ojedinělá a výjimečná atmosféra se svéráznou dramaturgií. To vše jsou ikonické znaky tohoto legendárního festivalu, který k sobě přitahoval každoročně tisíce lidí ze všech koutů republiky i zahraničí.

J.A.R., Mňága, ale i undergroundová legenda Plastic People

Společně s Parov Stelar tradiční pořadatelé okolo Martina Věcheta alias Geronima vybubnovávají i několik tuzemských kapel. „Naše ležení a Pow-Wow slavnost společně s Parov Stelar roztančí i populární J.A.R. s kmenovým miláčkem Romanem Holým, jejichž textová i vizuální nadsázka je nám blízká. Ležení ale rozduní i legendární undergroundová kapela Plastic People, která je spojena jak pupeční šňůrou s osudem a počátky našeho festivalu. Plastiky doplní například domácí kapela se silnými brněnskými kořeny, undergroundovo alternativní sdružení básníků Vítrholc Karla Škrabala,“ uvádí zakladatel festivalu Martin Věchet a pokračuje: „Naše squaw a spolubojovníky rozezpívá i Mňága a Žďorp, kterým proudí moravská krev v žilách a z jejich písní to je znát, nebo také v našem ležení oblíbený Jiří Schmitzer. Ten tradičně zcela zaplňoval naše hlediště podobně jako zahraniční headlineři. Když kapele Korn dělal osamoceně s kytarou předkapelu, američtí hoši tehdy jen koukali, co se to děje a kdo jim to konkuruje. Stáli v ústraní a nevěřícně kroutili hlavami....“