Festival hudebního divadla Opera 2020

4.1.2020 – 2.3.2020, 23:59

Ve dnech 4. ledna – 2. března v Praze své nejlepší inscenace předvedou operní soubory z celé České republiky i ze Slovenska.

   14. ročník Festivalu hudebního divadla 2020 zahrnuje 17 inscenací: představení velkých, „kamenných“ divadel (odehrají se ve Stavovském divadle, v Národním divadle a v nově zrekonstruované Státní opeře) doplňují experimentální produkce – opera díky nim expanduje do různých inspirativních, a to i nedivadelních prostor.

    Hned o prvním festivalovém víkendu budou k vidění inscenace ostravského a libereckého souboru, které v roce 2017 získaly většinu festivalových cen. Ostravská poetická inscenace Janáčkova Osudu zavede diváky na lázeňskou promenádu, kde se skladatel Živný setkává se svou osudovou láskou – aby o ni v dalším dějství tragicky přišel. Liberecké divadlo přiváží velmi emotivní inscenaci dalšího neprávem pozapomenutého, romanticky laděného díla: Rachmaninových aktovek Francesca da Rimini a Lakomý rytíř.

    Festivalový program je pestrý  - a to nejen dramaturgicky. Ukazuje konzervativnější tvář operního divadla (Cosi fan tutte, La Gioconda, Falstaff), stejně jako koncepce, které se programově vymezují vůči inscenační tradici (Čarostřelec, La traviata). Nabízí nová díla skladatelů mladé a střední generace – mj. operu o Boženě Němcové (Jsem kněžna bláznů) nebo operně-pantomimický průlet českou historií (Časoplet).