Muzeum Nové Strašecí - komentované prohlídky k výstavě 70 let modelářského klubu Rakovník

12.11.2019, 8:00 – 28.11.2019, 12:00

Srdečně vás zveme na výstavu uspořádanou u příležitosti 70 let modelářského klubu Rakovník.

V průběhu výstavy se bude konat několik komentovaných prohlídek, které si pro vás připravili samotní modeláři. Komentované prohlídky proběhnou vždy od 8 do 12 hodin v následujících termínech:

-          úterý 12. 11. 2019

-          čtvrtek 14. 11. 2019

-          úterý 26. 11. 2019

-          čtvrtek 28. 11. 2019

Leteckomodelářský klub založili nadšenci z Rakovníka a okolí začátkem roku 1950. Ne, že by se modelářství neprovozovalo na okrese již dříve, ale toto byl okamžik, kdy se po válce začalo provozovat organizovaně. Nejdříve pod DOSLETem, později pod hlavičkou Svazarmu. V této době se létalo s volnými (bezmotorovými i gumou poháněnými) a upoutanými modely v prostoru dnešní školky na Ymce. Od poloviny šedesátých let klub spolupracoval s Okresním domem pionýrů a mládeže a v modelářském kroužku vychovával začínající zájemce o modelářství. Koncem šedesátých let se objevily první jednoduché radiové soupravy k řízení modelů a ani rakovničtí modeláři nezůstali pozadu. Od poloviny sedmdesátých let se pořádají každoroční soutěže RC větroňů a řada členů provozuje radiem řízené motorové modely na stále vyšší úrovni. Nicméně činnost byla omezena materiálními možnostmi (balsa se do republiky dovážela jen občas, zahraniční RC soupravy byly prakticky nedostupné) a potřebou modelářské aktivity prezentovat se správným politickým pozadím.

Výrazným předělem byla sametová revoluce v roce 1989. Klub ztratil nejen návaznost na nadřazenou organizaci, ale i materiální zázemí v podobě klubovny, finanční podpory a Aeroklub s letištěm byl najednou naprosto cizí organizace. Tato konstelace vyústila v pořádání prvních Model Air Show, které měly dokázat, že spoluexistence modelářů a Aeroklubu je vzájemně výhodná. Následující roky a desetiletí to prokázaly. Po revoluci řada členů ukončila činnost - modelařit se dalo pouze za své, a kdo neměl, nemodelařil. I přes to se postupně klub zvětšoval nejen člensky, ale i majetkově. Někdy kolem roku 2005 dochází k odchodu silné skupiny členů, ze které časem vznikne modelářský klub Pavlíkov, a po jisté počáteční nevraživosti si oba tyto kluby dnes vzájemně vypomáhají při pořádání modelářských akcí.

Současné aktivity modelářského klubu Rakovník lze rozdělit do několika oblastí. Nejviditelnější jsou jednou za dva roky pořádané Model Air Show. Letošní 12. ročník byl, stejně jako několik předchozích, v některých oblastech premiérový. Jako celek však akce zůstává stálicí na českém modelářském nebi a už dnes je v historii českého modelářství nesmazatelně zapsána. To by ale nebylo možné bez zázemí, které se z ničeho v polovině devadesátých let rozrostlo na klubovnu, pergolu s posezením, 2 sklady na klubový materiál, a především asfaltovou a perfektně udržovanou travnatou plochu pro létání s modely. Zde se pořádají každoroční soutěže RC maket, soutěže upoutaných modelů, drakiáda, setkání příznivců malých maket, příměstský modelářský tábor a řada dalších klubových i veřejných akcí. Vše toto je dnes klub schopen zajistit vlastním materiálem i odborným vedením.

Řada členů létá nejen pro radost, ale i v rámci skupiny Air Show Team Rakovník. Až s 8mi modely jsou schopni předvést simulovanou bitvu z 2. světové války na akcích po celé republice. Další členové staví kity a figurky na republikové i evropské úrovni. Taktéž skupina létající s upoutanými modely zajíždí, nikoli neúspěšně, na soutěže na Slovensko, do Německa, Rakouska a Švýcarska. Samozřejmostí jsou propagační vystoupení, ať již na hřištích nebo třeba během leteckého bálu Aeroklubu. A třešničkou na klubových aktivitách je halové létání, provozované 2x týdně po celou zimní sezonu. Pro modelářskou odbornou veřejnost je LMK Rakovník synonymem pro dobře vedený klub s širokým a úspěšným spektrem aktivit.