Česko-slovenské psychedelické fórum 2019

18.10.2019 – 19.10.2019, 23:59

Psychedelika, umělá inteligence i šamanismus. Praha přivítá odborníky na rozvoj vědomí

Ve dnech 18.-19.10.2019 se v Klášteře sv. Anežky České sejdou kapacity zastupující různé obory, aby přispěly k inovativní diskuzi nad kontroverzními tématy mimořádných stavů vědomí, psychedelických látek a jejich uplatnění v péči o duševní zdraví a lidské společnosti ve 21. století. Dvoudenní konferenci Česko-slovenské psychedelické fórum 2019 pořádá iniciativa Beyond Psychedelics. Hlavními partnery akce jsou Diabasis, Společnost Podané ruce, Národní Galerie Praha a Centrum Transferu Technologií NÚDZ.

Od šamanismu přes psychedelika k umělé inteligenci

Dle slov výzkumnice a zakladatelky iniciativy, Rity Kočárové, půjde o rozmanité setkání odborníků: “Zajímají nás různé pohledy na problematiku potenciálu vědomé zkušenosti, od tradičního pojetí, přes klinický výzkum a neurovědy po nové technologie. Chceme rozšířit limity dosavadního diskurzu o alternativních stavech vědomí, psychedelických látkách a duševním zdraví v celospolečenském kontextu.”.

Diskuze o uvedených tématech nabývají na popularitě a jsou hojně zmiňované v souvislosti se současnými společenskými otázkami. Techniky měnící vědomí jsou od nepaměti využívány například v rámci šamanismu a dnes zažíváme zvýšený zájem i ze strany vědecké obce po celém světě. K jedné z takových metod patří i užívání psychedelických látek, které v terapeutickém kontextu přináší slibné výsledky v péči o duševní zdraví. Jak bude vypadat budoucnost těchto látek a vědomí? Diskutovat budeme i otázky související s vývojem umělé inteligence a nakonec si načrtneme vizi budoucí společnosti, která smysluplně využívá potenciál změněných stavů vědomí. 

Fórum opouští konvenční koncepty akcí

Přednášky budou trvat pouze dvacet minut, diváka tedy čeká velmi živý a poutavý program, přičemž  prostory Kláštera sv. Anežky České podpoří neobyčejnou atmosféru. Organizátoři akce tradičně připravili i multižánrový, tematicky laděný doprovodný program. Se svým unikátním hudebním projektem vystoupí Monika Načeva a DJ Five, uskupení Tóny Brány s ceremoniálními šamanskými písněmi a uslyšíme také zvukovou koláž projektu Zóna, a mnohé další. Nebude chybět ani prožitkový program v podobě jógy.

Konferencí budou provázet dvě tematické linky. První se bude věnovat psychedelické terapii, a tématy provedou osobnosti s bohatými zkušenostmi v oblasti výzkumu i terapeutické praxe. Hovořit se bude o duševním zdraví a opomenuta nebudou ani rizika spojená se změněnými stavy vědomí. Sekce Člověk, společnost a vědomí pak vyzdvihne otázku potenciálu vědomé zkušenosti v širším kontextu. Téma nahlédneme z pohledu legislativy, šamanismu, smyslu života a smrti, vztahu k přírodě, náboženství či nových technologií.

Mezi již potvrzené mluvčí patří přední odborníci z ČR i zahraničí, například: Torsten Passie, Juraj Styk, Stanislav Komárek, Pavlína Brzáková, Mnislav Zelený Atapana , Viktor Mravčík, Jindřich Vobořil, Dita Malečková, Petr Winkler, Tomáš Zuda, Rita Kočárová, Svatava Bardynová, Viliam Poltikovič, Tomáš Mikolov, Barbora Bláhová, Michal Petr, Kamila Dvořáková, Milan Hrabánek, Petr Lisý, Tomáš Vymazal, Katarzyna Korda Jedzokova, Margareta Johnová a další. 

Celý program s tématy přednášek naleznete na webových stránkách Fóra. Dotazy a žádosti o akreditace směřujte prosím na níže uvedený kontakt.

Podporujeme kritické myšlení, inovativní diskuze a respekt k rozličným pohledům na svět. 

Jste srdečně zváni.