Svatováclavské slavnosti na Budči

28.9.2019, 10:00 – 17:00

15. ročník slavností na přemyslovském hradišti Budeč zve na řemeslné dílny, šermířské souboje, průvod sv. Václava a komentované prohlídky rotundy sv. Petra a Pavla, nejstarší stojící stavby v ČR. 

Turistická sezóna na hradišti Budeč každoročně vrcholí Svatováclavskými slavnostmi. Podle legend zde byl mladý kníže Václav vyučován, a tak si zde mj. připomínáme dějiny a to přibližně s tímto programem: představení šermířské skupiny Thorax, pohádka O třech neposlušných kůzlátkách (v podání divadla Pruhované panenky), průvod sv. Václava s družinou, Svatováclavská stezka, koncert v rotundě sv. Petra a Pavla a po celý den aktivity a řemeslné dílny pro děti, komentované prohlídky vojenského ležení a především rotundy sv. Petra a Pavla. Přesný program i s časy naleznete na www.omk.cz.

Hradiště se nachází na návrší cca 500 m od Zákolan (17 km severozápadně od Prahy). K dopravě sem můžete využít MHD, vlaku, pro osobní automobily je zde možnost parkování, byť omezená. Občerstvení na hradišti je taktéž k dispozici.

Večer předem, 27. 9. se od 19:00 koná poutní mše ke cti sv. Václava.

 

Foto: © SVMK