Muzeum na demarkační linii v Rokycanech

16. březen 2022, 10:42
Muzeum na demarkační linii v Rokycanech

Největší nestátní vojenské muzeum v České republice.

Zveme Vás na návštěvu největšího nestátního vojenského muzea v České republice, kde uvidíte exponáty vojenské techniky, které znáte z mnoha českých i zahraničních filmů jako např. Kolja, Obecná škola, Lidice, Po strništi bos, Lída Baarová, Zdivočená země atd.

Mnohé z vystavovaných exponátů jsou skutečnými unikáty a to v celosvětovém měřítku!! Můžeme jmenovat např. jediný ze dvou dochovaných exemplářů velitelského vozu pro vyšší důstojníky na světe - automobil Škoda Superb 903, jediný dochovaný exemplář četnického přepadového autokaru Walter z roku 1926, motocykl ČZ 350 a velmi vzácný motocykl Praga BD 500 se sidecarem z roku 1928.

Vnitřní expozice s řadou multimediálních prvků a trojrozměrných exponátů mapují období let 1938 až 1945 v Československu. Najdete zde expozice výzbroje a výstroje československé prvorepublikové armády, pohraničního opevnění, jednotlivých armád podílejících se na bojích na demarkační linii, holocaustu a II. odboje na Rokycansku. Expozice obsahují řadu rozsáhlých diorám, která dokreslují trojrozměrné exponáty a dokumentární záběry jednotlivých výstavních sálů.

Vnější expozice tvoří více než 190 ks vojenské techniky (většinou v plně pojízdném stavu) –  automobilní technika z období II. světové války, poválečné výzbroje ČSLA, ženijní, spojovací a protiletadlová technika, rozsáhlé expozice obrněných transportérů, tanků a dělostřelectva. Naučná stezka Československého stálého opevnění a opevnění „Železné opony“ vč. objektů propojených podzemními chodbami.

Otevírací doba

Od 1.6. do 31.8. otevřeno denně od 9 do 17 hodin., v září pouze o víkendech od 9 do 17 hodin

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech

adresa: Šťáhlavská 1284, Rokycany, 337 01
telefon: +420 603 528 875
e-mail: [email protected]

www.vojenskemuzeumrokycany.cz