NEVIDITELNÉ vstupují do kin a Bio Oko chystá Pop-up akci

13.6.2019 – 15.6.2019, 23:59
Již tento čtvrtek, 13. června, vstoupí do českých kin snímek Neviditelné. Francouzský komediální hit vypráví o životem ostřílených ženách, které společně a s humorem bojují proti nepřízni osudu. Českou premiéru filmu doprovodí akce v Biu Oko – v sobotu 15. června se tu uskuteční Pop-up s Kuchařkami bez domova, při které budou ve foyer kina od 15:00 do 21:00 vařit kuchařky z Jídelny Kuchařek bez domova. Od 18:00 se uskuteční projekce filmu Neviditelné. Smíchovskou Jídelnu Kuchařek bez domova a karlínské komunitní centrum pro ženy bez domova provozuje organizace Jako doma, která na uvedení filmu do českých kin spolupracuje.  
 

Sobota 15. června, 15:00–21:00, Neviditelné: Pop-up s Kuchařkami bez domova

Scénář filmu Neviditelné vychází z knihy francouzské novinářky Claire Lajeunie Sur la route des invisibles: Femmes dans la rue. Její autorka strávila měsíce mezi ženami bez domova a v knize líčí setkání, rozhovory a také to, co ji kolem daného tématu zaskočilo. Kniha se dostala do rukou režisérovi Louis-Julienovi Petitovi. „Ta kniha mě překvapila. Vůbec se nenesla ve faktografickém a vážném duchu, jak jsem od tohoto tématu očekával. Ženy z této knihy byly navzdory svým dramatickým osudům velmi komplexní, dojemné a často i legrační.“ Petit toto zohlednil při tvorbě scénáře a výsledkem je komedie, která se vážným tématům nevyhýbá, ale podává je s nadhledem a humorem. 
 
„Ze všeho nejdůležitější jsou lidské vztahy, a ne do kolika tašek se naskládá náš majetek. Neviditelné mě zasáhly. Je to autentický příběh o přátelství, chuti žít a užít si každý moment navzdory tomu, že se někdy nedaří. Ale je to taky komedie plná hlášek a humoru, která umí se vzácnou lehkostí vyprávět o obtížných tématech,“ dodává Magda Novotná ze společnosti Aerofilms.