Královna Johanka míří posedmnácté do svého rodného Rožmitálu. Co nového přinese letošní ročník oblíbené historické slavnosti?

15.6.2019

Jako každý rok, i letos se Rožmitál pod Třemšínem přenese na jeden den do 15. století. Bude to v sobotu 15. června. Historické centrum města ožije sedmnáctým ročníkem Slavnosti královny Johanky. Jaké jsou hlavní body letošního programu?

Hlavním bodem letošního programu je bitva!

Po úspěchu Bitvy o Třemšín v roce 2017 připravuje šermířský spolek Rosenthal letos Bitvu o korunu! Královna Johanka přijme v Zámecké zahradě jako každý rok hold starostů mikroregionu, předá slavnostně řád Paní rožmitálské a společně zhlédnou výpravný chvalozpěv potulného minstrela o velkolepé bitvě o korunu království českého. Do bitvy, v níž se královna Johanka v sedle utká s uherským králem Matyášem Korvínem, zapojí rožmitálští Rosenthalci několik desítek rytířů z celé republiky. O děla a střelný prach nebude nouze!

Lákavou změnou je letos otevření rožmitálského zámku

Po dvaceti letech, kdy zámek zůstával pro veřejnost uzavřený a chátral, se díky aktivitě místních občanů pozvolna opět otevírá. V rámci Slavnosti královny Johanky budou přímo na nádvoří zámku probíhat od 10 do 17 hodin oblíbené dobové hry pro malé i velké. Připraveno bude i drobné občerstvení a možnost nahlédnout do interiéru zámku – na výstavu fotografií, koláží a objektů Nevyznačeným prostorem fotografky Evy Heyd, či dokonce v rámci jedné z pěti komentovaných prohlídek po rožmitálském zámku, které se uskuteční mezi 13. a 17. hodinou.

V 11:00 a 16:30 mohou malí i velcí diváci zhlédnout loutková představení Divadla ToTeM O Nirdhanatovi a Divotvorný mlýnek. Siláci  z blízka i z dálky mohou změřit své síly při běhu s kancem v silácké soutěži Rožmitálský Bivoj od 16 hodin. Denní program završí v podvečer od 18 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého Vítězné tóny Johance, koncert sboru Třemšínská kvítka.

V Zámecké zahradě budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si rytířské ležení a navštívit středověkou krčmu, naopak na nádvoří Podbrdského muzea vystoupí dopoledne žáci ZUŠ J. J. Ryby a všichni příchozí budou mít možnost hlasovat v rámci výtvarné soutěže o nejlepší Vynález pro královnu. Vítěz bude vyhlášen v rámci hlavního programu. Náměstí zaplní řemeslný jarmark, ve Společenském centru se opět uskuteční výstava drobného zvířectva.

Večerní program na nádvoří Podbrdského muzea zahájí ve 20 hodin kapela Dirty Rudoplh and his Inglourious Rock’n’Roll Mates v rytmu rokenrolu a swingu, od 21:30 se můžete těšit na balkánskou dechovku v podání Circus Brothers, po nichž bude následovat ohňová show skupiny Firelovers. Večer zakončí svým setem DJ James Wing.

Denní program je pro všechny příchozí připraven zdarma. Na večerní program je vstupné 150 Kč, snížené 100 Kč.

Slavnost královny Johanky navštívilo v roce 2018 přibližně 2000 diváků. Doufáme, že i letos nám bude přát počasí a slavnost přiláká do malebného Rožmitálu přinejmenším stejný počet hostů. Slavnost královny Johanky připravuje Město Rožmitál pod Třemšínem – Podbrdské muzeum ve spolupráci s místními organizacemi a spolky Rosenthal z.s., Základní uměleckou školou Jakuba Jana Ryby, MAS PODBRDSKO z.s., Rožmitálským zámkem z.s. a Skautem Rožmitál.

Slavnost královny Johanky by nebylo možné zrealizovat bez finanční podpory Středočeského kraje a řady partnerů ze soukromého sektoru:

Generálními partnery pro letošní rok jsou firmy Statek Rožmitál spol. s r.o., SEAP s.r.o. a Staler spol. s r.o.

Hlavními partnery jsou firmy Kaiser s.r.o., KovoSýkora s.r.o., KEMMLER ELECTRONIC s.r.o., TIMBEPLY s.r.o., BAEST s.r.o., RIOS Příbram s.r.o., Bistro Slunná a Pivovar Herold Březnice, a.s.

Mimo to přispěla finančně či věcnými dary a dobrovolnou prací řada místních drobných podnikatelů a jednotlivců.

Prostory Zámecké zahrady a zámku pro uspořádání slavnosti laskavě zapůjčila firma TRINITY COOP, s.r.o.

Všem patří náš veliký dík!

Přijeďte si i vy užít Slavnost královny Johanky v sobotu 15. června 2019 do Rožmitálu pod Třemšínem!