MATĚJ VOHRYZEK: CESTA DO PRALESA

28.3.2019, 19:30 – 20:30

Ve čtvrtek 28. března od 19:30 proběhne v Portugalském centru v Praze přednáška antropologa Matěje Vohryzka s názvem Cesta do pralesa.

Antropolog a loďo-stopař Matěj Vohryzek objevil svůj sen podívat se do amazonského pralesa již jako student na první hodině antropologie. Když přišla zajímavá nabídka studia v Brazílii na Universidade Federal Fluminense, nebylo o čem přemýšlet. Otevřel se mu nový svět. Zjistil, že prozkoumávání pralesa městského typu potřebuje pořádnou porci odvahy. Nicméně myšlenka na cestu do toho pravého pralesa v Amazonii ho neopouštěla. Díky intenzivnímu studiu se mu poštěstilo stát se spolu se svými profesory součástí unikátního tříměsíčního výzkumu u kmene WaiWai na řece Trombetas.

Matěj Vohryzek je antropolog, dobrodruh a fotograf. Momentálně studuje doktorát na francouzské univerzitě Aix-Marseille v laboratoři IDEMEC v Maison de la Mediterannée. Zaměřuje se na zkoumání náboženské tolerance antropologickou cestou. Pro zachycení těch správných momentů na svých cestách si zvolil analogový fotoaparát Canon A-1.

Přednáška je doprovodným programem stejnojmenné výstavy, kde se objeví kromě fotografií z Amazonie, také snímky z Kapverd, které pořídil během svého loďo-stopařského dobrodružství přes Atlantik v roce 2017.

V češtině.