Vojenské lesy zvou na výlov šumavské Olšiny

27.10.2018, 7:00 – 16:00

V předvečer 100. výročí založení republiky Vojenské lesy a statky vyloví 650 let starý rybník Olšina. Největší rybářská událost na Šumavě se odehraje v sobotu 27. října od 7.00 do 16.00 hodin a její součástí bude bohatý doprovodný program pro veřejnost.

Je to nejvýše položený chovný rybník v Česku a největší na Šumavě. A také jeden z nejstarších. Stočtyřicetihektarová Olšina na Českokrumlovsku s okolní panenskou přírodou se přitom veřejnosti otevřela po 60 letech teprve v roce 2016 po zmenšení vojenského újezdu Boletice. První veřejný výlov, který zde před dvěma lety proběhl, tehdy přilákal na 6 a půl tisíce návštěvníků.
 
Také letos bude pro veřejnost  připraven bohatý doprovodný program pro dospělé, ale i děti. Jeho epicentrem bude okolí historické rybářské bašty na hrázi rybníku. V níž se nachází expozice o historii tohoto regionu, o rybářství i okolní přírodě.
 
Ve stáncích pak budou na pro návštěvníky čekat rybí speciality, ale i další pochutiny, přímo na hrázi bude probíhat také prodej čerstvých ryb z výlovu. Půjde především o kapry a amury.
 
Programová nabídka bude také z velké části určena pro malé návštěvníky. Na děti bude čekat lesní pedagogika, ukázky živých ryb i odborný výklad o výlovu. Zhlédnout mohou také tradiční ceremoniál pasování na rybáře.

Návštěvníci při návštěvě této víkendové šumavské akce mohou využít přímo u rybníka ubytovací kapacity rekreačního zařízení Olšina, které nabízí celou škálu ubytovacích služeb od hotelových pokojů, přes rodinné chatky až po turistickou ubytovnu.

 
Více naleznete na www.olsina.cz.