Druhý ročník festivalu ARENA 2018 Divadla Bratří Formanů nabídne unikátní one-man show švýcarského provazochodce i představení stvořené pouze pro Prahu

14.6.2018 – 24.6.2018, 23:59

ARENA 2018 Divadla Bratří Formanů, festival divadla, nového cirkusu, hudby a současné vizuální tvorby.

Druhý ročník open air festivalu ARENA 2018 Divadla Bratří Formanů se uskuteční od 14. do 24. června na Smíchovské náplavce u železničního mostu v Praze. Úplně poprvé zavítá do Prahy švýcarský provazochodec David Dimitri s představením L'Homme Cirque (Muž cirkusu) či francouzský umělec Boris Gibé se svou novinkou L’Absolu odehrávající se ve zvláštním prostoru pouze pro sto diváků. Festival nabídne také ojedinělé představení studentů známé cirkusové školy FLIC z Turína stvořené přímo pro Prahu pod dohledem světoznámého lektora nového cirkusu Roberta Magra. Vstup do areálu je po celou dobu konání festivalu zdarma. Vstupenky na jednotlivá představení jsou v prodeji na portálu GOOUT.

 „Minulý rok navštívilo čerstvě založený festival ARENA během pěti dní více než šest tisíc lidí. Všechna představení byla ihned vyprodaná. Ten veliký zájem nám dodal nejen odhodlání pokračovat, ale i kuráž prodloužit letošní festival na Smíchovské náplavce o dalších pět dní. Představení a aktéry letošní ARENY jsem vybíral s touhou, aby si v programu každý divák mohl najít svého favorita. Věřím, že pestrost a různost výběru dávají velkou naději, že tomu tak bude. A díky partnerům festivalu: především Magistrátu hlavního města Prahy, městské části Praha 5 a společnostem EUC a C.S.CARGO může Praha tyto „mistry“ na Smíchovské náplavce nakonec opravdu uvítat,“ říká Petr Forman, ředitel festivalu ARENA Divadla Bratří Formanů.

Kromě zahraničních hostů nabídne desetidenní festival také oblíbené rodinné představení Aladin z dílny Matěje Formana. Představení se odehraje na Lodi Tajemství, která zakotví stejně jako loni u Smíchovské náplavky u železničního mostu. Na Lodi Tajemství se uskuteční také speciální absolventské představení 24 studentů z italské cirkusové školy FLIC z Turína s názvem ALEA pod taktovkou Roberta Magra.

Pro všechny návštěvníky je připraven doprovodný program v podobě dílen, divadelních představení, koncertů na souši i na lodi a průběžných výstupů účinkujících v areálu festivalu. Každý zde také nalezne dostatek příležitostí k relaxaci v originálním prostoru na břehu řeky s výhledem na Vyšehrad. Výběr místa konání ovšem není náhodný: Festival se koná na místě, kde dříve stávala oblíbená Arena F. A. Švandy sloužící téměř 70 let jako divadlo i jako místo k setkávání.

Festival ARENA podporujeme i letos, a to včetně zajištění nepřetržitého zdravotnického dohledu v areálu festivalu. Já osobně doufám, že zase přijedou návštěvníci ze všech koutů naší republiky a užijí si představení, koncerty či jiné festivalové aktivity. Smíchovská náplavka bude sloužit také jako místo k relaxaci s nabídkou dobrého jídla a pití. Po celou dobu konání festivalu sem mohou lidé zavítat zdarma, takže pokud chce někdo strávit hezké odpoledne ve festivalovém areálu, je určitě vítán,“ říká Aziz Jahić, marketingový ředitel zdravotnické skupiny EUC.

Open Air Festival ARENA 2018 Divadla Bratří Formanů

Open Air festival ARENA založený Divadlem Bratří Formanů se poprvé uskutečnil v roce 2017. Jeho vlajkovou lodí bylo nové představení z produkce bratří Formanů „DEADTOWN“. Režijní rukopis Matěje a Petra Formanových se však objevil v každém na festivalu realizovaném představení.

Letos bude festival desetidenní a nabídne i tvorbu mimo produkci Divadla Bratří Formanů. Petr Forman však přímo pro festival soubory a představení vybíral. Představí se třeba švýcarský provazochodec David Dimitri s představením L'Homme Cirque či francouzský umělec Boris Gibé se svou novinkou L’Absolu. Zážitkem pro diváky bude také spolupráce festivalu s vyhlášenou cirkusovou školou FLIC z Turína, jejíž 24 studentů v Praze připraví své absolventské představení pod dohledem světoznámého lektora nového cirkusu Roberta Magra „ušité“ doslova na míru prostor divadelní lodi TAJEMSTVÍ. Soubory se v Praze objeví vůbec poprvé!

ARENA 2018 je festivalem divadla, nového cirkusu, hudby a současné vizuální tvorby. Cílem festivalu je vytvořit další prostor v centru Prahy, který mohou návštěvníci využít ke kulturním zážitkům i k relaxaci. Festival se neopírá pouze o jeden svět nebo žánr. Vedle tzv. „nového cirkusu“, který díky své atraktivitě zůstane i v dalších ročnících jedním z hlavních pilířů dramaturgie festivalu, si dává za cíl představit publiku i jiné formy divadla, které odpovídají posunu doby a vzniku nových médií, potřebám tvůrců mladé generace i nárokům publika.

Více informací o festivalu naleznete na www.festivalARENA.cz a facebookovém profilu festivalu.

Festival se koná pod záštitou primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové.

Poděkování partnerům, bez kterých by festival nemohl vzniknout:

Generální partner:  EUC
Pořadatel:  Divadlo Bratří Formanů
Spolupořadatel: městská část Praha 5, FLIC scuola circo Torino
Partneři: C.S.CARGO, Sebre, Sudop Group, Mercedes-Benz
Produktoví partneři: Bystrouška, TOITOI, Mattoni
Mediální partneři: Lagardére, JCDecaux
Za podpory: Magistrátu hlavního města Prahy, městské části Praha 5, Italského kulturního institutu,
Zdravotní službu zajišťuje: EUC Klinika

Vstupenky na jednotlivá představení jsou v prodeji na portálu GOOUT.