Návštěva Muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem je nezapomenutelným zážitkem pro všechny generace

14. listopad 2023, 10:01
Návštěva Muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem je nezapomenutelným zážitkem pro všechny generace

Muzeum historických kočárů se nachází v obci Čechy pod Kosířem v Olomouckém kraji. 

O společnosti Mylord, z. s. a jejich službách

Společnost nabízí své služby v oblasti historických kočárů tažených koňským spřežením. Činnost společnosti je také zaměřena na shromažďování a prezentaci sbírek kočárů, luceren a dalších předmětů souvisejících s kočáry. Dále na realizaci historických rekonstrukcí koňských povozů, kočárů, koňských spřežení, pořádání výstav historických kočárů, luceren, postrojů a jejich doplňků. Firma Mylord, z. s. jako jediná v Čechách nabízí výběr různých druhů kočárů a různého počtu koní za účasti kostýmovaného doprovodu – kočího a lokaje. Kromě projížděk vám společnost předvede jednotlivé kočáry s ukázkami zapřahání a vyprávěním o jejich historii, využití a rekonstrukci. Ukázkové jízdy za přítomnosti kočího a lokaje si zamiluje každý. Kočár si zde může pronajmout jakákoli organizace, instituce, ale i zájezd, škola či jednotlivec. Příležitosti jsou různé, pronájem lze uskutečnit pro rodinné oslavy, svatby, výročí, ceremoniální služby, projížďky přírodou, historickými místy a pamětihodnostmi. Vhodné jsou také pro filmařské a herecké služby, církevní obřady a služby, ale i pro smuteční průvody a pohřby. Ve slavnostní svatební den je možná projížďka nebo třeba jen samotné svatební focení v Muzeu kočárů. Tam vám jednoduše kočár připraví a dál už je to jen na vás.

Společnost se zabývá také pořádáním přednášek a seminářů na téma kočáry, jejich výroba a rozvoj dopravy v 18. a 19. století. Pořádá odborné konference, workshopy a semináře, kulturní a vzdělávací programy.

 

Muzeum historických kočárů

Můžete zde spatřit ojedinělou a největší sbírku historických kočárů, saní a luceren. Spatříte zde ukázky kočárů a koňských spřežení z 18. a 19. století tak, jak se s nimi v minulosti jezdilo. V muzeu lze vidět, jak se snoubí řemeslný um našich předků s duchem, kterého vdechli do každého kočáru. Uvidíte kombinaci skvostných kočárů, které sloužily člověku v těch nejradostnějších chvílích života, ale i takové, které se vybíraly na poslední cestu. Je to unikátní sbírka, která díky této skladbě nemá ve světě obdoby a ve vás probudí pocity, které posílí vaši mysl i ducha pro další cesty vaším životem. Přijeďte a poznejte práci našich předků. Navštivte expozici historických kočárů v Čechách pod Kosířem a podpořte toto velké dílo svou návštěvou. Depozitář muzea kočárů byl postaven pro největší smuteční kočár všech dob. Je postaven z tesaných trámů, cihel, kamene a kovaného železa.

Muzeum kočárů díky svým restaurátorským službám zachránilo pár posledních nacházejících se historických kočárů a saní, a hlavně tím obnovilo tradici kočárnictví. Společnost dále nabízí služby jako vytvoření znaleckých posudků, restaurátorské průzkumy a záměry, odhad ceny, určení původu a historie kočárů. Jestli tedy doma nějaký kočár náhodou máte, můžete sem bez obav zajet.

Kam se vydat v okolí

V obci Čechy pod Kosířem můžete navštívit další významná pamětihodná místa. V bezprostřední blízkosti muzea se nachází hasičské muzeum, zámek s rozlehlým zámeckým parkem, vybudovaným rodem Silva de Taroucových. Dále hanácká hora Kosíř s nově otevřenou rozhlednou.

MUZEUM KOČÁRŮ, z. ú.

adresa: Muzeum kočárů, náměstí Svobody 377, Čechy pod Kosířem 79858
telefon: +420 602 557 167

 
20.7.2024 – 21.7.2024, 23:59
Akce roku Josefkol 2024 proběhne 20. a 21. 7. 2024 v Zámeckém parku Čechy pod Kosířem s mottem: Zrození živlů – Archa úmluvy. více