ČK uvádí: Ubu králem - Činoherní klub

18.2.2018, 19:30 – 21:30

„I potřásl otec Ubu hruškovitou hlavou,což do jazyka englického Shakespeare převedeno býti může, a pod tímto jménem se od něho v Englicku zachovalo mnoho znamenitých dramat.“

ČK uvádí: Ubu králem - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

UBUISMUS NENÍ HUMANISMUS

Překlad: Prokop Voskovec / Režie, dramaturgie, výprava a grafický design: Josefina Karlíková / Dramaturgická spolupráce: Klára Jakešová / Hudba: Konrád Karlík (& J.K.) / Produkce: Julie Ondračková & Noemi Krausová / Hrají: Ivan Matoušek, Ondřej Kulhavý, Konrád Karlík, Klára Jakešová, Oskar Helcel, Benjamin Hess, Josefina Karlíková, Antonín Brukner, Daniel Toman, Ondřej Kulhavý, Daniel Trlifaj.

Alfred Jarry, narozený v r. 1873, působí na francouzské literární scéně jako zjevení. Prolamuje mírně opožděnou a delší dobu netknutou francouzskou divadelní historii. Na jeviště přivádí schématickou postavu hrubce a podvodníka Otce Ubu a s ním vpouští na scénu černý humor, parodii, ironii, grotesknost, absurditu a nelogičnost. S Jarrym je také spojena velká míra jazykové invence. První ubuovská hra se na divadelních prknech realizuje v r. 1896 a označuje předvoj absurdního divadla, jehož rozkvět zaznamenáváme až o desítky let později. A nejen to, k Jarryho odkazu se hlásí i surrealisté a dadaisté.
Hra Ubu králem měla premiéru 10. 12. 1896 v Théâtre de l'OEuvre. Nebyla to však premiéra v pravém slova smyslu, pod názvem Les polonais (Poláci) ji Jarry sehrál ještě na gymnáziu se svým loutkovým divadlem Marionnettes du Théâtre des Phynances. Před samotným uvedením na divadelní scénu hra vyšla r. 1896 v nakladatelství Mercure de France.

Prokop Voskovec (21. ledna 1942 Praha – 9. února 2011 Paříž) byl český divadelník, básník surrealistické orientace, esejista a překladatel z francouzštiny. V roce 1977 podepsal Chartu 77, od 70. let až do své smrti žil ve Francii.



Činoherní klub uvádí: Přehlídka amatérských divadelních souborů v roce 2017 se uskutečňuje za finanční podpory MK ČR.