Semily a okolí je nazýváno krajem dalekých rozhledů a hlubokých údolí

23. leden 2024, 22:35
Semily a okolí je nazýváno krajem dalekých rozhledů a hlubokých údolí

Město Semily naleznete v klidné krajině, na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor, pouhých 110 kilometrů severně od Prahy.

Semilsko se rozprostírá na pomyslném rozhraní atraktivních turistických oblastí Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor. Nabídne vám hrady, zámky, zříceniny, skalní bludiště pískovcových skal i čedičových sopouchů, rybníky, sady, ale i drsnější tvář nejvyšších hor Čech s jejich planinami, horskými boudami, holými vrcholky, rozhlednami, vzácnou flórou a faunou, jeskyněmi i bunkry.

Na své si zde přijdou milovníci turistiky, cykloturistiky, horolezectví, paraglidingu, kanoistiky, speleologie, ale i golfu a lyžování. Při nepříznivém počasí vám se můžete vydat do muzea, galerie, kina, divadla, knihovny či sportovní centra.

Ve městě naleznete spousty zajímavých míst k navštívení. Dominantou města je jednoznačně novorománský kostel svatého Petra a Pavla. Jedinečnou stavbou je také radnice, která byla slavnostně otevřena v roce 1874. Radnice sloužila zároveň jako knihovna, záložna, divadelní sál, dokonce i jako hotel s hostincem a obchod s potravinami.  Mariánský sloup je nejcennější plastika na území města. Rodný dům Ivana Olbrachta patří zas k nejstarším budovám v Semilech. Dnes se tu nachází Muzeum a Pojizerská galerie se stálými expozicemi Osobnosti Semilska a Nezapomenutá minulost. Najdete zde také krásný barokní zámek. Prohlídky se zde ale nedočkáte, v současnosti totiž slouží k administrativním účelům. Nevšední podívanou naleznete v Jílovecké ulici, kde spatříte skupinu roubených domů, které jsou dokladem původní dřevěné zástavby Semil. Chalupy prošly postupně kompletní obnovou a jsou využívány pro příležitostné kulturní akce, setkání nebo činnost občanských sdružení a spolků. Poslední zachovanou stavbou z komplexu budov někdejšího Riegrova mlýna je tzv. Riegrův domek, ve kterém byl v roce 1999 po rozsáhlé rekonstrukci zahájen provoz městského informačního střediska. V parkové části dnešního Riegrova náměstí upoutá pozornost šest metrů vysoký pomník F. L. Riegra. Budova sokolovny patří k celé řadě zajímavých secesních staveb, které na přelomu 19. a 20. století přibyly městu. Původní název sokolovny byl Dělnický dům. Kostel svatého Jana Křtitele na Koštofranku je jednou z nejstarších staveb v Semilech. Kolem kostela se rozkládá hřbitov, na němž odpočívají mnozí přední občané města. Pod Koštofrankem se nachází pramen pitné vody s kamenným schodištěm a sochou svatého Václava. Městský park Palackého sady je pojmenován po Františkovi Palackém, který v Semilech často a rád pobýval. Zajímavostí je, že v roce 1937 bylo v Semilech otevřeno první elektrické krematorium ve střední Evropě.

Jak vidíte, v Semilech je toho spoustu k vidění a poznávání, nudit se zde určitě nebudete.

TIC Semily

adresa: Husova 2, 513 01 Semily (budova Muzea a Pojizerské galerie)
telefon: +420 481 624 721
e-mail: [email protected]

www.semily.cz

25.9.2024, 19:00 – 22:00
Nejúspěšnější česká travesti show TECHTLE MECHTLEpřiváží novou divadelní show"ALL INCLUSIVE BIBIONE" více