Centrum současného umění EPO1 je unikátní místo pro umělecké expozice

22. prosinec 2023, 16:14
Centrum současného umění EPO1 je unikátní místo pro umělecké expozice

Pětipodlažní dům na východním okraji Trutnova se v květnu 2023 vůbec poprvé otevřel veřejnosti. Historická budova původní Elektrárny Poříčí 1 v Trutnově, která stojí ve výrobním areálu společnosti KASPER KOVO, pomalu ale jistě změnila tvář.

Genius loci historického objektu, vycházející z jeho industriální podstaty, oslovil Rudolfa Kaspera, zakladatele a jednatele firmy natolik, že se rozhodl objekt revitalizovat ve verneovský technicistní svět s uměleckou náplní.

Nyní je dokončena funkční část poskytující nadčasové prostory sochám a plastikám mimořádných rozměrů, právě takovým, jaké se do jiných českých galerií nevejdou. Kvalitně zrekonstruované velkorysé interiéry s vysokými stropy poskytují vystavujícím umělcům potřebný prostor, návštěvníkům i odborné veřejnosti pak dopřávají jedinečný zážitek ze setkání se současným výtvarným uměním.

Stálé expozice EPO1

Fresh Power

Centrum současného umění EPO1 nabízí výstavu Fresh Power – motivy a tendence nejmladší tuzemské sochařské generace. Je jedním z projektů centra současného umění EPO1 je vytváření sbírky Fresh Power, jež si klade za cíl zmapovat tvorbu nejmladší sochařské generace, respektive autorů vzešlých z českých sochařských škol, u kterých se datuje absolutorium v roce 2018 a výše. Název Fresh Power nese i výstava, která představuje základ této kolekce. Při budování sbírky se vyhýbáme výběrovému pojetí a jde nám především o to, aby zachytila nejen dílo samotných tvůrců, ale i pestrost uměleckých přístupů a inspirací, aby mapovala širokou škálu stylů či používaných materiálů. Rádi bychom tak zachytili trendy, které se objevují v tvorbě autorů první poloviny 21. století, kteří tvoří na území České nebo Slovenské republiky.

Další projekty galerie EPO1

EPO1 není jen budova, kde probíhají výstavy. Našim cílem je zprostředkovat umění co nejširšímu množství lidí na místech, která k tomu vybízí –⁠ ať už je to bývalá elektrárna, kaple či volné prostranství. 

Power for Space

Jak již název napovídá, jedná se projekt, který přesahuje prostory samotné galerie. “Prostor” je něco jako nedoceněné umělecké dílo, jako plátno, bez něhož by neexistovalo nic. Vnímat umění v kontextu prostoru v jeho rozmanitosti přináší potenciál rozšíření zážitku o zcela nový rozměr. Proč jej tedy redukovat na jednu budovu? Jednou z aktivit galerie EPO1 tak je instalace soch do veřejného prostoru, kde je mohou potkat jak náhodní kolemjdoucí, tak milovníci umění, jdoucí cíleně za nimi. 

Art Point

V obci Slavětín vzdálené cca 15 minut od galerie EPO1 se nachází zrekonstruovaná kaple sv. Josefa. Chátrající stavba byla odkoupena manželi Kasperovými, předělána k nepoznání, a nejen s ohledem na design a zařízení interiéru i exteriéru je tak spjata s galerií EPO1. Vnitřním prostorám kaple dominuje moderně pojatý oltář vyzdobený vznášejícími se drátěnými sochami autorky Veroniky Psotkové. Kompozice soch zobrazuje svatého Josefa držícího Ježíška v obklopení postav andělů. Další umělecké dílo, ocelová plastika s motivem Lilie, která je atributem svatého Josefa a jejímž autorem je sochař Michal Gabriel, je k vidění hned vedle kaple na rovněž revitalizovaném, udržovaném nádvoří. Prostor kaple a její přilehlé okolí slouží jako zázemí pro komorní společenské akce (koncerty, autorská čtení apod.), které pořádáme pod názvem “Art Point” a jako místo setkávání místních obyvatel. 

Zázemí a další možnosti

Přijďte se občerstvit a pochutnat si na kvalitní kávě a zákuscích vlastní výroby do kavárny Café EPO1. Pokud budete chtít uspořádat soukromou akci, je zde možnost pronájmu prostor. V areálu je možné si pronajmout kavárnu se zázemím EPO1, ale také kapli sv. Josefa. Nabídnou vám zde také komentovanou prohlídku výstav pro skupiny. Centrum současného umění EPO1 poskytuje dále možnost edukačních programů pro školy.

Centrum současného umění EPO1

adresa: Elektrárenská 322, 541 03 Trutnov - Poříčí
telefon: +420 605 399 966
e-mail: [email protected]

www.epo1.cz