Stanislav Libenský Award 2017

22.9.2017 – 20.11.2017, 23:59

Mezinárodní sklářská soutěžní výstava, která je jedinou svého druhu na světě, představuje každoročně ty nejlepší práce absolventů vysokých uměleckých škol z celého světa, kteří ve své závěrečné práci použili sklo. Na letošním devátém ročníku jsou představena díla 30 udělců z 9 zemí. O cenách za nejlepší díla mezi mladými skláři rozhodne mezinárodní porota.

Stanislav Libenský Award (založ. 2009) je mezinárodní sklářská soutěžní výstava, která vždy na podzim představuje v Praze ty nejlepší práce absolventů vysokých uměleckých škol z celého světa, kteří ve své závěrečné práci použili sklo. Na letošním 9. ročníku jsou představena díla 30 umělců z 9 zemí. Návštěvníci tak mohou vidět, jakým způsobem se fenomén uměleckého sklářství vyvíjí na mezinárodní úrovni, a to prostřednictvím nastupující sklářské generace. Tato přehlídka je jediná tohoto druhu na světě.

Každoročně udělované ocenění umožňuje mladým sklářům profesní rozvoj, veřejnosti představí neotřelé, ale i tradiční přístupy v práci se sklem a zároveň je nepochybně poctou významnému umělci a pedagogovi, který je právem považován za největšího českého sklářského výtvarníka.

O cenách rozhodne mezinárodní porota, v níž letos zasednou významní odborníci z oboru skla, jako je ředitelka české pobočky aukčního domu Dorotheum Mária Gálová   , americká výtvarnice a sochařka Karen LaMonte , lotyšská umělkyně a sklářka Marta Gibiete , vysokoškolský pedagog, historik a teoretik užitého umění a designu Jaroslav Polanecký a umělecký ředitel a jeden ze zakladatelů sklářského centra Glazen Huis v belgickém Lommelu Jeroen Maes

Odborným garantem je Milan Hlaveš , vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu v UPM.

Více informací na www.libenskyaward.com