Zažít město jinak 2017

16.9.2017

K sousedským slavnostem Zažít město jinak patří tradičně termín třetí zářijová sobota.

Co je Zažít město jinak?
Zažít město jinak (ZMJ) jsou sousedské slavnosti, jejichž náplň vytvářejí sami obyvatelé daných lokalit.
Jsou založené na principu společného sdílení veřejného prostoru, vzájemné výpomoci a dobrovolnickém nasazení místních organizátorů a mnoha dalších subjektů. Jsou otevřené všem věkovým a zájmovým kategoriím.

Proč se konají?
Abychom jako obyvatelé měst vystoupili ze stereotypu vnímání veřejného prostoru a uvědomili si jeho hodnotu. Na slavnostech dostanou hlavní prostor místní obyvatelé, jejich nápady, um, dílny, hry, ale také místní podniky a organizace, kapely, divadelní soubory apod.

Na ZMJ můžete poznat spousty zajímavých lidí ze svého okolí, naučit se od nich to, co umí, navázat či prohloubit místní spolupráci, poukázat na výhody zklidněných lokalit či místní kauzy nebo kultivovat vztahy mezi zájmovými skupinami (samosprávami, podnikateli a obyvateli).

Kdy?
Slavnosti se každoročně konají vždy třetí víkend v září (letos v sobotu 16. 9.). Některé zóny pořádají ZMJ týden před/ po. Budeme ale rádi, když svou událost hlásící se k našim principům zorganizujete kdykoliv během roku.

Kdo to organizuje?
Koordinátor celého ZMJ (Auto*Mat, z.s.) a především desítky místních organizátorů jednotlivých zón (parta přátel, místní organizace, spolky, aktivní občané apod.)