Výstava ve Werichově vile ukáže historickou i moderní tvář Prahy

29.6.2017 – 12.7.2017, 23:59

V nově otevřené Werichově vile na pražské Kampě bude od 29. června do 12. července k vidění výstava, jež představí rekonstrukce a dostavby historických staveb české metropole. Divadlo na Zábradlí, Volmanova vila, Pinkasův palác, Slovanský ostrov, Werichova vila, Masarykovo nádraží a mnoho dalších míst prošlo v posledních letech nebo brzy projde rekonstrukcí. Vydejte se po jejich stopách a objevte Prahu historickou i moderní.

Výstava ukazuje, že téma kontextu staré neboli historické a současné architektury je živé, aktuální a mimořádně zajímavé. Otázky dostavby, doplnění nebo rekonstrukce historických budov ve spojitosti s nejmodernějšími technologiemi a materiály 21. století se stávají v evropských městech a Prahy nevyjímaje čím dál tím aktuálnější. Jak prolnout staré s novým? Jak zachovat historickou hodnotu budovy a zároveň ji zrekonstruovat pro potřeby dnešního užívání? Nejen na to odpovídá výstava architektonického ateliéru TaK.

Putovní výstava vznikla k příležitosti výročí 15 let od založení architektonické kanceláře TaK, dotýká se tématu rekonstrukce či dostavby historických budov v centru Prahy. K výstavě studio vytvořilo také bedekr Prahou, který vás provede po nejzajímavějších realizacích ateliéru. Budete tak moct putovat po místech známých i neznámých, které dokládají, jak krásná a bohatá je po staletí vrstvená pražská architektura. Mezi taková místa patří například Werichova vila, divadlo Na Zábradlí či Masarykovo nádraží.

„Výstava, kterou si připomínáme 15. výročí vzniku není klasickou profilovou expozicí, ale tematicky zaměřeným výběrem z našich projektů, které byly realizovány nebo se připravují v Praze a okolí a jejichž společným jmenovatelem je kontext historické nebo stávající architektury a její dostavby nebo doplnění. Velice často se jedná o práce na půdě památkově chráněných staveb nebo v pražské památkové rezervaci UNESCO,“ říká k výstavě architekt a zakladatel studia TaK Marek Tichý.

Výstava ve Werichově vile je přístupná zdarma od 29. června od 12. července. V září doputuje do Obecního dvora na Starém městě a v listopadu bude k vidění v nově otevřeném divadle Na Zábradlí. Více informací najdete na www.tak2002.cz