Zvíkov – král českých hradů

12. březen 2024, 18:38
Zvíkov – král českých hradů

Jeden z nejkrásnějších českých hradů najdete 18 kilometrů severovýchodně od města Písku na soutoku řeky Otavy s Vltavou nedaleko obce Zvíkovské Podhradí. Historie hradu Zvíkova je od počátku spojena s královským rodem Přemyslovců. První krok k jeho založení pravděpodobně uskutečnil Přemysl Otakar I., který roku 1226 vyměnil tzv. oujezd Oslovský, za šest jiných vesnic. Získal tak do vlastnictví i skalnatý ostroh, na kterém byl hrad vybudován.

Zvíkov patří právem k nejpřednějším stavbám české středověké světské architektury a pro svou mohutnost a zachovalost bývá nazýván králem českých hradů. Je dokonce možné, že na hradě byly uloženy před dostavbou Karlštejna i české korunovační klenoty.

Venkovní areál hradu je celoročně volně přístupný, přímo pod hradem najdete přístaviště výletních parníků. Placeným vnitřním okruhem procházejí návštěvníci volně bez průvodce. V přízemí se nacházejí prostory s expozicí věnované místním archeologickým nálezům. Následuje prohlídka sklepení a potom se vychází do patra. Severovýchodní část paláce tvoří terasy na místě bývalých královských místností. Odtud je výhled na Vltavu a její soutok s Otavou. Dále jsou již dochované nebo v minulosti rekonstruované sály.

Placené parkoviště naleznete ca 400 metrů nad hradem. Hrad je dobře přístupný pro cyklisty, na nádvoří můžete využít uzamykatelné boxy na kola. Veřejné toalety jsou umístěné v parkánu proti Železné bráně. Nachází se zde i bezbariérové WC.

V letních měsících se na Zvíkově pořádají divadelní a šermířská vystoupení. Zvíkovské Podhradí disponuje dobrou infrastrukturou s možností stravování i ubytování. V obci je i nově zrekonstruované koupaliště.

Státní hrad Zvíkov

adresa: 397 01 Písek
e-mail: [email protected]
telefon: +420 382 285 676

www.hrad-zvikov.cz

6.7.2024, 23:59 – 7.7.2024, 23:59
Spolek historického šermu RIVAL pořádá na hradě Zvíkov šermířské vystoupení. více