Hamlet, kralevic dánský - Činoherní klub

26.6.2017, 19:30 – 21:30

Děj této rozporuplné rodinné tragédie je zasazen do středověkého Dánska. Příběh začíná, v trůním sále hradu Elsinoru svatební oslavou Hamletovy matky Gertrudy, která se záhy po smrti manžela provdala za jeho bratra Claudia.

Hamlet, kralevic dánský - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

Pondělí 26. června / 19:30

Překlad: Zdeněk Urbánek / Režie, dramaturgie a úprava: Lukáš Taller / Scéna: Lukáš Taller / Kostýmy: Ivana Ivkovičová / Hudba: Ennio Morricone / Maskérka: Klára Krejčíčková / Hrají: Jan Čermák, Alina Tsupyk, Miroslav Záveský, Denisa Králová, Filip Lang, Marek Milaberský, Richard Čech, Lukáš Taller, Ludmila Plevková, Jana Jančářová.

Hamletovo chování se mění v okamžiku, kdy se mu zjeví duch jeho zemřelého otce, jež mu prozradí, že byl ve spánku úlisným způsobem připraven o život. Hamlet prahne po pomstě, předstírá, že je šílený. Využívá všech možných prostředků, které vedou k dopadení viníka sprosté vraždy, která byla spáchána na jeho otci. Na hrad přijíždějí kočovní herci, Hamlet do jejich hry vloží pasáž rekonstruující otcovu vraždu. Čeká na Claudiovu reakci, Claudius svým útěkem potvrdí svou vinu. Během rozhovoru s matkou zabije v rozčilení Polonia, předsedu státní rady a otce milované Ofelie. Hamlet je poslán do Anglie, neboť samotný Claudius v Hamletovi spatřuje velké nebezpečí. Po jeho návratu a odhalení spiknutí, které Claudius připravoval, se dozvídá o Oféliině smrti, která pod tíhou ztráty svého otce zešílela a nešťastnou náhodou utonula. Přijíždí Oféliin bratr Laertes, který se chce pomstít za otcovu smrt. Spolčí se s Claudiem, který mu poradí, aby vyzval Hamleta na souboj. Dochází k souboji, při kterém Hamlet smrtelně Laerta zraní mečem. Je však sám zraněn otrávenou čepelí meče, kterou nastražil samotný Claudius. Hamletova matka Gertruda, jako svědkyně souboje, vypije pohár otráveného vína, který nastražil před soubojem Claudius pro Hamleta. V zápalu pomsty stihne ještě Hamlet zabít podlého Claudia. Jediným přeživším této krvavé tragédie je Hamletův přítel Horacio, kterému Hamlet umírá v náručí.


Činoherní klub uvádí: Přehlídka amatérských divadelních souborů v roce 2015 se uskutečňuje za finanční podpory MK ČR.