Kde ženy vládnou - Kulturně-cestopisná multimediální přednáška

24.10.2016, 18:00 – 19:30

Přednáška, která obrátí Váš svět vzhůru nohama!

Cena vstupenky: 80 Kč

Vydejte se s Kateřinou Karáskovou na výpravu do míst, kde jsou za slabší pohlaví považováni muži. Beseda představí tuto cestu nekonvenční formou, uslyšíte zábavné historky, uvidíte fotografie, kresby a videa dokreslující atmosféru občas až bizarních setkání s místními lidmi. Vtipné animované ilustrace vysvětlí základní rysy každého kmene a zaujme nejen ženy, ale i muže, a dokonce i ty nejzatvrzelejší mužské šovinisty…

Navštívíme tyto neobvyklé kultury: Zapotécké indiány z Tehuantepecké šíje v jižním Mexiku, kde ženy překonávají své muže nejen inteligencí, ale i objemem. Národ Minangkabau na indonéské Sumatře – jediný muslimský matriarchát. Mosuy – nejromantičtější etnikum na světě, které žije vysoko v čínských Himálajích a vyznává volnou lásku. A nenápadný kmen Khásí na severovýchodě Indie, jehož muži zoufale bojují za rovnoprávnost.

Kateřina Karásková o sobě:

Pocházím z Pelhřimova na Vysočině a v Praze jsem studovala práva. Spíš než paragrafy mě však už tehdy lákaly dálky, a proto jsem se snažila strávit každé prázdniny v cizině. První léto jsem hlídala neposlušné děti v Irsku a Anglii. Následující rok jsem sklízela melouny na poušti u Mrtvého moře. Další prázdniny jsem prostála na španělských silnicích. A ty poslední jsem na ranči v amerických Skalistých horách servírovala buvolí steaky.

Po dokončení studií jsem se potulovala po středoamerické Guatemale, až jsem na vrcholu mayské pyramidy potkala uměleckého malíře Simona, který mi pomohl odhalit moji kreativní duši. Zjistila jsem, že malování značně ulehčuje navazování kontaktů s lidmi všech kultur i vyznání, a začala se mu během svých cest intenzivně věnovat.

Abych skloubila cestovatelskou vášeň s profesním životem, našla jsem uplatnění v humanitárních a rozvojových organizacích. Začínala jsem v kanceláři Womankind Worldwide v Londýně. V Guatemale jsem žila s mayskými indiány, kteří prožili genocidu. V Ugandě jsem zprovozňovala nemocnici a školy a v Keni jsem dohlížela na zalesňovací a eko zemědělské projekty.

Mezitím jsem společně se Simonem hledala po světě kmeny, kde vládnou ženy. Načrtávali jsme místní lidi, zaznamenávali jejich příběhy a pročítali historicko-etnografické studie. Náš původně umělecký projekt jsme postupně přeměnili v knihu, která právě nyní vychází v České republice.