Na podzimním slavnostním koncertě zazní ukázky z hudebních děl, jejichž námětem se stala tvorba Williama Shakespeara. 

Shakespeare Gala  - Divadlo Antonína Dvořáka
  • Adresa:
    Čs. legií 148/14
    Ostrava – Moravská Ostrava 701 04

Můžete se těšit na Verdiho Otella (1887) v podání mexického tenoristy Luise Chapy (MET New York), po jehož boku zazáří jako Desdemona a Lady Macbeth Eva Urbanová. Vystoupí také domácí sólisté, v jejichž podání zazní ukázky nejen z Verdiho oper, ale i z Gounodova Roméo et Juliette (1867).

Exkluzivní hosté Eva Urbanová a Luis Chapa.

Eva Urbanová

Patří již více než dvacet let k největším českým operním hvězdám. K jejím nejvýznamnějším trofejím patří dvě Ceny Thálie za Kostelničku Buryjovku v Janáčkově Její pastorkyni a americká cena Grammy za nahrávku Celeste Aida: Famous Opera Arias (Nebeská Aida: Slavné operní árie). V roce 2003 získala v Torontu ve spolupráci s Kanadskou operní společností cenu Dora Mavor Moore za vynikající operní představení, opět za ztvárnění Kostelničky. V roce 2003 byla Eva Urbanová jmenována Rytířem řádu umění a literatury Francie.

Zpívala na galakoncertech v kanadském Torontu, ve španělské Valencii a Seville, stejně jako na Pražském jaru. Na švýcarském turné účinkovala ve Verdiho Requiem, v Mozartově Requiem v Mnichově, v Brittenově Válečném requiem v londýnské Royal Albert Hall, v Martinů Gilgamešovi v Londýně a v Janáčkově Glagolské mši znovu v Londýně a také v Torontu, Vídni a Aténách.

Mezi nejvýznamnější nahrávky Evy Urbanové patří Smetanova Libuše a Dalibor, Fibichova Šárka, Dvořákova Rusalka, Mahlerův Žalozpěv a Janáčkova Glagolská mše. Světová premiéra nahrávky Janáčkovy Šárky s Pražským filharmonickým sborem a Českou filharmonií pod taktovkou sira Charlese Mackerrase byla nominována na cenu Grammy.


Luis Chapa

Tenorista s „nasládlým, překvapivě silným hlasem“, pocházející z Mexika, studoval v Anglii na Royal Northern College of Music in Manchester.
V sezoně 2014/2015 nastudoval role Dona Josèho v Carmen (MET New York); Manrica v Il trovatore (Teatro Sociale di Rovigo) pod taktovkou Balásze Kocsára v režii Paola Panizza; Otella (Theater Basel) v hudebním nastudování Giuliano Betta a režii Calixta Bieita; Samsona v Samsonovi a Dalile (Theater Darmstadt) a debutoval jako Riccardo v Un ballo in maschera (Dorset Opera). V současné době studuje roli Andrey Chéniera v chorvatské opeře v Rijece; Manrica v Il Trovatore pro Hong Kong Concert Hall a Teatro bellini di Catania; Gabriela Adorno (Simone Boccanegra) a Pinkertona v Madama Butterflyv hudebním nastudování Jamese Levinea pro MET New York.

Dirigent: Jakub Klecker
Sólisté: Eva Urbanová
             Luis Chapa
             Agnieszka Bochenek-Osiecka
             Martin Bárta
             Luciano Mastro