Noc kostelů a Letnice v piaristickém chrámu v Litomyšli

29.5.2015

Pro širokou veřejnost jsou na květen opět připraveny oblíbené tematické prohlídky nově zrekonstruovaného barokního piaristického chrámu Nalezení svatého Kříže v Litomyšli. 

V neděli 24. května 2015, tedy v den, na který letos připadají svatodušní svátky – Letnice, se od 14.00 hodin uskuteční prohlídka zaměřená na historii kostela, jeho výzdobu a zejména tradici svatodušních svátků.

V pátek 29. května 2015 bude piaristický chrám otevřen v rámci celorepublikové akce Noc celý večer budou pro návštěvníky chrámu připraveny tematické komentované prohlídky, biblické a historické kvízy i možnost navštívit vyhlídku na průčelí chrámu, která nabídne návštěvníkům jedinečný noční pohled na celé město. Mezi 18. a 19. hodinou bude probíhat prohlídka zaměřená na piaristy, jejich historii a historii jejich působení v Litomyšli. Mezi 19. a 20. hodinou budou pro návštěvníky připraveny nejrůznější biblické a historické kvízy pro děti i dospělé. V době mezi 20. a 24. hodinou pak oživí návštěvu chrámu výklad o historii, vybavení a výzdobě kostela nebo historii piaristického gymnázia.