Plzeň 2015 čeká nabitý zbytek roku: obří loutky na úvod Skupovy Plzně, mezinárodní premiéra UBUdneS i výstava barokního umění

7. srpen 2015, 12:52
Plzeň 2015 čeká nabitý zbytek roku: obří loutky na úvod Skupovy Plzně, mezinárodní premiéra UBUdneS i výstava barokního umění

Projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 se přehoupl do druhé poloviny. Co připravili pořadatelé do konce roku a lze již hodnotit první půlrok?

K hlavním lákadlům nadcházejících měsíců budou patřit poslední srpnový víkend obří, až dvanáctimetrové, španělské loutky souboru Carros de Foc, které spolu s dalšími 120 umělci “obsadí” ulice Plzně, “posílené” divadelní přehlídky Skupova Plzeň a Mezinárodní festival Divadlo, premiéra mezinárodního představení UBUdneS, pokračování sezóny nového cirkusu s francouzskými soubory Cirque Aïtal a Akoreacro, koncert 5 řek, výstavy Stroj času v DEPO2015, Bienále kresby Plzeň 2015 nebo Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách v Západočeské galerii v Plzni.

Jak lze hodnotit dosavadní průběh?I když výsledky většiny analýz budou známy až v příštím roce, již nyní víme první čísla návštěvností i výsledky diváckých výzkumů na proběhlých akcích,” říká na úvod Jiří Suchánek, ředitel společnosti Plzeň 2015. Jednoznačným úspěchem se staly výstavy Ateliér Jiřího Trnky a Trnkova zahrada 2, které navštívilo víc než 44 tisíc lidí. Úspěšné jsou i výstavy v Západočeské galerii v Plzni. Expozice Mnichov – zářící metropole umění měla přes 7 tisíc návštěvníků, probíhající výstava Gottfried Lindauer (1839–1926): Plzeňský malíř novozélandských Maorů aspiruje se současnými 10 tisíci návštěvníky na rekord v historii této instituce. V nově otevřeném prostoru DEPO2015 vidělo výstavy za tři měsíce přes 6 tisíc návštěvníků, celkově areál navštívilo přes 30 tisíc lidí. Nad očekávání byl navštíven Festival světla v únoru s 40 tisíci návštěvníky, velký úspěch sklízejí také představení v rámci sezóny nového cirkusu. “Plzeňané a návštěvníci si v prvním pololetí pochvalovali literární večery, velmi kladný ohlas mají Sousedské a architektonické vycházky,” doplňuje Jiří Suchánek. Do druhého ročníku Evropského dne sousedů se zapojilo 5800 lidí, 95 % z nich by chtěla, aby akce probíhala i v dalších letech. “Velký nárůst se projevuje i v oblasti turistického ruchu,” uvádí Radovan Auer, ředitel marketingu a komunikace. Například Plzeňský Prazdroj má více než dvojnásobný nárůst počtu návštěvníků a turistické centrum pětinásobnou poptávku po prohlídkách města.

A jaká hlavní lákadla čekají diváky do konce roku 2015? Již od 10. do 23. srpna proběhne v centru Plzně festival Živá ulice, který nabídne pouliční divadlo, Djs, dětský program, silent kino, site specific galerie, food festival, fashion days a samozřejmě koncerty českých i zahraničních interpretů. Hned poté o víkendu 28. až 30. srpna zahájí Mezinárodní festival profesionálního loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň obří loutky španělské skupiny Carros de Foc. Návštěvníci Plzně potkají v centru celkem osm loutek s vlastním ozvučením, které potřebují ke svému rozhýbání několik motorů, devět zvukových souprav a několik desítek vodičů. Půjde nejen o klasické velké průvodové pojízdné loutky draka či vlčice, ale i o několik obřích marionet či létajícího ptáka. Loutky budou vystaveny v ulicích každý den odpoledne, večer pak ožijí a stanou se hlavními hvězdami speciálního site-specific představení La Niña, kde společně s více než stovkou akrobatů, tanečníků a muzikantů pod taktovkou společnosti ArtProm promění historické centrum v divadelní jeviště. “Představení Carros de Foc patří mezi největší akce projektu Plzeň 2015, zároveň jde o vyjádření pocty tradici zdejšího loutkářství. Loutky budou mluvit česky a poprvé v historii souboru se předvede všech osm najednou. Je to také jejich premiéra v České republice,“ upřesňuje Jiří Suchánek. Jakub Vedral ze společnosti ArtProm doplňuje: „Vytváříme jedinečný příběh, kde má každá loutka svůj charakter a lidské přátele, kteří ho pomáhají dotvářet. Součástí bude také originální hudba a akrobacie. Svůj hlas loutkám zapůjčili vynikající dabéři Martin Stránský, Jiří Lábus či Antonín Procházka.“

Na loutky Carros de Foc naváže Skupova Plzeň v prvním zářijovém týdnu uvedením špičkových loutkářských inscenací z celého světa. Plzeň tak bude hostit mimo jiné skvělou inscenaci House by the Lake izraelské hvězdy Yael Rasooly, nejnovější inscenaci Tria Fata francouzského souboru La Pendue nebo naprostou špičku vizuální performance - soubor W.H.S s představením Departure, které kombinuje pohybové a loutkové divadlo s audiovizuální projekcí a novým cirkusem. Dále diváci uvidí mistra hry s loutkou – australského performera Nevilla Trantera a jeho nejnovější premiéru The King na motivy života Elvise Presleyehonebo jevištní experiment na pomezí loutkového divadla a filmového díla Katastrofa španělského souboru Company Serrano, který získal letos Stříbrného lva na Bienále výtvarného umění v Benátkách. “Nejmenším divákům i jejich rodičům nabídne program skvělé zpracování příběhu o statečném cínovém vojáčkovi v podání argentinského loutkáře Omara Alvaréze, pozoruhodnou inscenaci spojující princip loutek, stínohry a evropské klasické hudby Čelista Gauche, která vznikla pod vedením japonského loutkáře Noriyuki Sawy nebo půvabnou dánskou pohádku Mr. Muffin,” vyjmenovává ředitel festivalu Jakub Hora. Z domácích souborů se mohou děti a rodiče těšit na Divadlo Spejbla a Hurvínka nebo na Divadlo bratří Formanů s českou verzí inscenace Aladin. Návštěvníci se setkají také s řadou osobností loutkářského oboru. Bude mezi nimi i Peter Saunders, jeden z mistrů kultovního studia McKinnon and Saunders, kteřívytvořili postavy pro filmy Tima Burtona Mrtvá nevěsta, Mars útočí a Frankenweenie, hit Wese Andersona Fantastický pan Lišák, Slepičí úlet studia Aardman nebo kultovní seriály Bořek Stavitel a Pošťák Pat. Výjimečným hostem je také Národní loutkové divadlo Hanoi, které přiveze originální inscenaci Vietnamského vodního divadla. “Jde o jeden z kulturních pokladů divadla Dálného Východu, kdy loutky hrají přímo na vodní hladině, zatímco loutkoherci jsou ukryti za tradiční dekorací. Celé představení je hrou světel, triků, ohnivých efektů a vodních kouzel, návštěvníci se setkávají s lidovými hrdiny, bájnými draky a pohádkovými postavami vietnamské kultury,” doplňuje Jakub Hora. Vodní loutkové divadlo vzniklo v 11. století a původní se hrálo ve vodních lagunách a na rýžových polích.

Hned od 2. do 6. září bude ve světové premiéře v rámci Plzně 2015 uveden mezinárodní projekt UBUdneS v režii Axela de Booseré a za umělecké spolupráce Petra Formana. Česko-belgické představení, které vzniká v koprodukci Plzně a druhého Evropského hlavního města kultury 2015 Monsu kombinuje činohru a loutky. “Vychází volně z hry Král Ubu Alfreda Jarryho, je inspirované úvahami o vrtkavosti současné politické a ekonomické moci, a vystoupí v něm čeští i belgičtí umělci,” uvádí umělecký šéf Plzně 2015 Petr Forman. Děj se bude odehrávat na čtyřech paralelních scénách v prostoru industriální haly bývalé papírny a diváky postaví před otázku, proč se v moderní době necháváme tak snadno a rádi oblafnout mocnými lidmi.

“Divadelní nadílka” bude v Plzni pokračovat hned od 9. do 17. září Mezinárodním festivalem Divadlo, kterému se podařilo pro svůj 23. ročník získat ze zahraničí jak inscenace předních evropských režisérských hvězd - Thomase Ostermeiera, Krzysztofa Warlikowského a Kornéla Mundruczóa, tak další mimořádná díla z Islandu (ceny Zlatá maska a Cena Nové divadelní reality), a Slovenska (cena Dosky).

Na podzim také bude pokračovat sezóna nového cirkusu, v rámci které již představení pěti souborů do června navštívilo téměř 8.000 návštěvníků. Od 24. září do 1. října v Borském parku bude hostovat francouzský soubor Cirque Aïtal, jehož představení si užijí celé rodiny: bez jazykové bariéry nabídne skvělou akrobacii, vtip i jemnou poetiku. “Humor lze označit vedle akrobatických dovedností za jednu z největších předností tohoto mladého páru,” uvádí Petr Forman. Soubor tvoří francouzsko-finská dvojice Victor Cathala a Kati Pikkarainen. Jeho název v oksitánštině znamená “je to tak, jak to je”. Sezónu pak zakončí od 10. do 15. listopadu další francouzský soubor Akoreacro s představením Klaxon. Čtyři akrobaté za doprovodu živé hudby nabídnou divákům velmi živou a rychlou akrobacii. “Realita se střetává s fantazií - a to vše v neuvěřitelně vysokém tempu,” dodává Petr Forman. Zahraniční soubory ke konci roku doplní přední domácí zástupci nového cirkusu - Cirk La Putyka a Losers Cirque Company.

Na myšlenku spolupráce mezi Evropskými hlavními městy kultury navazuje v říjnu další, tentokrát hudební projekt - koncert 5 řek. Pět nadějných plzeňských skladatelů – Jiří Bezděk, Pavel Samiec, Martin Červenka, Jiří Vyšata a Tomáš Karpíšek - inspirováni každý jednou z pěti plzeňských řek - Radbuzou, Úhlavou, Úslavou, Mží a Berounkou - zkomponovali pět symfonických básní, které přednese 15. října ve Velké synagoze a 18. října v Jízdárně ve Světcích u Tachova jako jedno dílo orchestr složený ze studentů hudebních škol z pěti Evropských měst kultury (Košice, Riga, Mons a Wroclaw) včetně hostitelské Plzně.

Nabídku výstav v prostoru DEPO2015 vedle expozice současného designu DOMUS a soch Čestmíra Sušky RESTART rozšíří již od 13. srpna do 9. října interaktivní výstava pro děti Stroj času, která vznikla ve Sladovně Písek na motivy knihy Historie Evropy české ilustrátorky Renáty Fučíkové a která nejen dětem umožní cestovat časem do historie dávné i nedávné. 20. října zde také začne druhá část výstavy Plzeňské rodinné fotoalbum, složené z archivních fotografií zaslaných samotnými obyvateli města.

Na objevování a oživování unikátních barokních památek na Plzeňsku v rámci probíhajícího regionálního festivalu 9 týdnů baroka tematicky naváže unikátní výstava Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách, kterou od 18. října 2015 do 20. března 2016 připravuje Západočeská galerie v Plzni. Výstava si klade za cíl podat ucelený pohled na výtvarnou produkci v rámci současných hranic Plzeňského kraje od počátku 17. do druhé poloviny 18. století. Na výstavě budou v reprezentativním výběru zastoupeny všechny výtvarné obory - malířství, sochařství, umělecké řemeslo, architektura a nástěnná malba. Pozornost bude věnována význačným církevním patronům umění v čele s plaským opatem Evženem Tyttlem či šlechtickým rodům Lažanských, Kokořovských a Vrtbů. Vedle lokální tvorby budou k vidění špičková díla hlavních tvůrců českého baroka – malířů Petra Brandla a Jana Kryštofa Lišky, sochaře Matyáše Bernarda Brauna či architekta Jana Blažeje Santiniho, která vznikla pro tento region, přičemž některá z nich budou veřejnosti prezentována vůbec poprvé.

K dalším velkým podzimním výstavním projektům Plzně 2015 patří od 15. října do 29. listopadu Bienále kresby Plzeň: „Jiný pohled“, retrospektivní výstava 60 oceněných výtvarníků ze 17 zemí světa - nejen z Evropy, ale i Austrálie, Japonska, Tchaj-wanu a Indonésie, které vybrala mezinárodní odborná porota při příležitosti loňského desátého ročníku mezinárodního Bienále kresby Plzeň 2015.

Celkově program Plzně 2015 do konce roku nabídne přes 200 různých akcí všech žánrů, jejich přehled a veškeré podrobnosti je možné najít na www.plzen2015.cz.