Pálava a pár tipů na výlety

28. duben 2020, 15:11
Pálava a pár tipů na výlety

Vyrazíte-li na jižní Moravu, určitě nevynechejte Pavlovské vrchy. Je to oblast, kde je krásná krajina plná vinohradů, stezek i pradávné historie.

Když se řekne Pálava

Někdo říká Pálava, jiný zase Pavlovské vrchy. Už jste si někdy položili otázku, jak to vlastně je? Název Pavlovské vrchy vychází z názvu obce Pavlov, který je na úpatí zmiňovaných vrchů. Označení Pálava je hovorové a o to více vžité. Vápencové Pavlovské vrchy jsou na úplném jihu Moravy a vypínají se nad nejsušší oblastí České republiky.

Kopce s výhledy a hrady s tajemnými pověstmi

Pro Pálavu jsou charakteristické bíle zářící skály, které patří masivu Děvín. Má dva vrcholy a ten vyšší z nich je i nejvyšším vrcholem celých Pavlovských vrchů. Na druhém nižším se nachází Dívčí hrady, kterým se říká i Děvičky. Za krásného počasí se dá dohlédnout až na Velkou Javořinu v Bílých Karpatech a také na 40 km daleké Brno. Mezi Dolními Věstonicemi a obcí Klentnice vede i naučná stezka Děvín.

Nedaleko Klentnice je i Stolová hora, další pálavský kopec, a na něm se nachází Sirotčí hrádek. Z gotického hradu, dochované jsou zmínky ze 13. století, už je jen zřícenina s pár zachovanými zdmi a okenními otvory. Jeho název je však spojen s pověstí.

Pověst:

Na hradě byl kastelánem rytíř Čičoš, kterému se narodil syn. Po jeho narození však rytířovi přišel povolávací rozkaz a on jej neuposlechl. Za kmotra šel synkovi komtur, který mu dal jméno Orphanus (“sirotek”). Komtur dal však Čičoše za neuposlechnutí rozkazu popravit a jeho hněv zasáhl i ostatní obyvatele hradu, smrti unikl snad jen jediný. Vdova po rytíři zemřela žalem a komtur si vzal sirotka s sebou při odchodu. Po čase se Orphanus na hrad vrátil a od starce, který přežil minulé hrůzy, se dozvěděl pravdu o svých rodičích. Zešílel prý z toho a po nocích jezdí na koni z hrádku na Turold.

Za vzácnými živočichy do rezervace Turold

Severně od Mikulova je přírodní rezervace Turold, kde je možné narazit na pakudlanku, vidět vzácné druhy ptáků nebo si přivonět ke chráněným rostlinám. Významné zimoviště netopýrů je v jeskyni s názvem Na Turoldu. Tento jeskynní systém má 1650 metrů a jeho krasové útvary místy připomínají například květák.

Pálava je kraj vína, tak ochutnejte

Všudypřítomné vinohrady jen lze jen těžko přehlédnout. V místních vesnicích je i dostatek vinných sklípků a přímo v Mikulově se vínu také nevyhnete. Z této oblasti ostatně pochází i odrůda, jejíž jméno zní nepřekvapivě Pálava. Vinná réva se sem dostala spolu s Římany, kteří tu měli svůj tábor za markomanských válek.

Pálava nabízí mnohé, tak neváhejte a užijte si krásy jižní Moravy se sklenkou dobrého vína na pěkné vyhlídce nebo třeba v místním sklípku navíc s ubytováním v chatkách přímo u vody. Hlavně se nebojte nasát místní atmosféru. Bude to stát za to.