Na Nové scéně bude uvedena kanadská inscenace s hudbou Aleše Březiny věnovaná židovské malířce Charlotte Salomon

25. únor 2019, 14:04
Na Nové scéně bude uvedena kanadská inscenace s hudbou Aleše Březiny věnovaná židovské malířce Charlotte Salomon

Na pouhé dva večery na začátku července zavítá do Prahy kanadské divadlo Theaturtle, které zde uvede novou inscenaci CHARLOTTE: Tříbarevná hra se zpěvy (CHARLOTTE: A Tri-Coloured Play with Music).

Na Nové scéně Národního divadla představí fascinující příběh mladé talentované židovské malířky Charlotte Salomon, která stejně jako nespočet dalších nepřežila koncentrační tábor v Osvětimi. Budoucím generacím však zanechala strhující dílo, jež vytvořila ve francouzském exilu - dramatizovanou autobiografii v téměř osmi stech obrazech s názvem Leben oder Theater? (Život, nebo divadlo?). Dílo i silný příběh mladé umělkyně se staly inspirací mezinárodního tvůrčího týmu: českého skladatele Aleše Březiny, britské scénografky a režisérky Pamely Howard a kanadského libretisty a herce Alona Nashmana. Vznikl tak komorní operní muzikál pro sedm zpěváků a čtyři instrumentalisty, v němž je ve vzácné harmonii zachována rovnováha slova, obrazu a hudby.  

„Jsem velmi rád, že se toto dílo u nás představí. Ten příběh je neuvěřitelně silný, najdeme v něm hledání a tápání dospívající dívky a ženy, a taky rodinné tragédie, radosti života i blížící se čiré zlo. Je tam řada hudebních stylů, jejichž významy se ale různě posouvají a samozřejmě jsou okamžiky, kdy tou nejsilnější hudbou je ticho,” říká autor hudby Aleš Březina, známý širokým záběrem svých tvůrčích aktivit zahrnujících mimo oceňovaných komorních oper i koncertní, jevištní a filmovou hudbu. Stejně důležitý podíl na výjimečném emocionálním vyznění představení má práce libretisty Alona Nashmana i výtvarné řešení a režie Pamely Howard, která dokázala zhmotnit svět Charlottiných obrazů přímo před očima diváků. Pamela Howard je u nás známá hlavně díky svému působení na Pražském Quadriennale. Klíčových je i jedenáct performerů, zpěváků a hudebníků z žánru opery a alternativní hudební scény. „To nám umožnilo jako prvním dodržet při zpracování Charlottina příběhu tu formu, kterou mu ve svém díle dala – totiž singspielu,“ dodává Alon Nashman.

CHARLOTTE: Tříbarevná hra se zpěvy bude uvedena na Nové scéně Národního divadla 1. a 2. července.

Inscenace bude mít premiéru v červnu v Amsterdamu, následně bude uvedena na festivalu Jaffa v Tel Avivu. Po pražském uvedení zamíří také na Národní festival Smetanova Litomyšl. Představení budou uváděná v angličtině s českými titulky.