Legendární Sugar Man Rodriguez zavítá v létě na Rock for People

7. leden 2018, 22:46
Legendární Sugar Man Rodriguez zavítá v létě na Rock for People

Hlavní hrdina jednoho z nejpozoruhodnějších příběhů historie moderní hudby „Sugar Man“ Rodriguez bude psát další českou kapitolu. Slavný americký folk-rockový zpěvák a písničkář po vyprodaném Foru Karlín zahraje tentokrát pod širým nebem – na festivalu Rock for People.  

„Sixto Rodriguez pro mě jednoznačně patří do kategorie ʼmust seeʼ. Jeho neuvěřitelný  životní osud zná díky oscarovému snímku Pátrání po Sugar Manovi celý svět. Zatímco on pracoval ve Státech jako dělník, staly se jeho písně symbolem boje za svobodu pro celou generaci Jihoafričanů,“ popisuje šéf Rock for People Michal Thomes. A dodává: „Vidět tohohle charismatického umělce na živo, navíc téměř v den jeho šestasedmdesátých narozenin, patří k zážitkům, které si budete pamatovat.“ Rodriguez bude nejstarším umělcem, který kdy na Rock for People vystoupil.

Rock for People se uskuteční od 4. do 6. července v hradeckém Festivalparku. Vstupenky jsou v prodeji na www.rockforpeople.cz. Aktuální edice celofestivalových pasů je do
31. 12. 2017 v prodeji za cenu 1600 Kč. Z line-upu  Rock for People 2018 jsou zatím potvrzeni například legendární The Prodigy či memphisští rockeři Skillet. Poprvé se českému publiku představí kapely In This Moment, Sick Puppies nebo Pop Evil.

Sixto Rodriguez, jak se jmenuje hrdina jednoho z nejsilnějších příběhů historie moderní hudby posledních šesti dekád, pochází z detroitské rodiny s mexickými kořeny. Jeho kariéra folkaře začala v 60. letech v hippie klubech Detroitu. Po čase si jej všimli producenti Dennis Coffey a Mike Theodore, kteří doufali, že našli talent srovnatelný s Bobem Dylanem, ale alba Cold Fact z roku 1970 i o rok starší Coming from Reality očekávání nesplnila. Rodriguez postupně ztratil se světem showbyznysu kontakt, živil se jako dělník na stavbách a v továrnách. Jeho nahrávky se mezitím dostaly do Austrálie, Jižní Afriky a na Nový Zéland. Na přelomu 70. a 80. let vyrazil dokonce na australské turné. Jižní Afrika, izolovaná tehdy díky apartheidu, Sixto Rodrigueze vzala za svého, pro celou jednu generaci Jihoafričanů byly jeho pokoutně nahrávané a šířené písně symbolem boje za svobodu. Popularita Sixta Rodrigueze, o níž on sám neměl tušení, dosáhla obrovských rozměrů, zejména poté, co se rozšířila fáma o jeho úmrtí. Až pád apartheidu a internet přinesli rozuzlení dávné historie: Dva jihoafričtí fanoušci Sugar Mana vystopovali a vydali se jej hledat. Tuto cestu, včetně triumfálního návratu starého dělníka před desítky tisíc fanoušků, zaznamenal v Oscarovém dokumentárním filmu Pátrání po Sugar Manovi švédský režisér Malik Bendjelloul. Muži, který našel ztracenou slávu, tleskal celý svět. V létě se přidá i Rock for People.