Divadlo Spejbla a Hurvínka představuje bohaté plány na divadelní sezónu 2019/20

18. říjen 2019, 12:36
Divadlo Spejbla a Hurvínka představuje bohaté plány na divadelní sezónu 2019/20

Divadlo Spejbla a Hurvínka chystá na podzim pro své příznivce spoustu zajímavých akcí. Na co se mohou návštěvníci těšit, oznámilo vedení divadla spolu se známými osobnostmi, zpěváky Hankou Křížkovou, Leonou Machálkovou, Milanem Peroutkou a Lucií Vondráčkovou a také prezidentkou a zakladatelkou NF Kapka Naděje Vendulou Svobodovou na dnešní tiskové konferenci.

Jedná se o obnovenou premiéru představení Past na Hurvínka, nové CD Taťuldo, zhasni! nebo účast paní Kateřiny v anketě Zlatý Ámos. Světlo světa spatřily také plány na oslavy 100. narozenin pana Spejbla na jaře 2020.

Past na Hurvínka

Od soboty 12. října mohou diváci od čtyř let zhlédnout novou hru na motivy legendárního představení Miloše Kirschnera a Vladimíra Straky Past na Hurvínka. „Rozhodli jsme se zprostředkovat divákům obnovenou hru s detektivní zápletkou, tentokrát v režii Ondřeje Lážnovského. Představení nastudovali služebně nejmladší členové souboru divadla. V roli Spejbla a Hurvínka se představí právě Ondřej Lážnovský,“ říká Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka. V této hře budou diváci sledovat pátrání Hurvínka po jeho ztracené koloběžce a kromě napětí nebude nouze ani o legraci. Slavnostní premiéra hry se uskuteční právě dnes po tiskové konferenci.

Nové CD ve spolupráci se Supraphonem – Taťuldo, zhasni!

Nové CD autorky Denisy Kirschnerové se na trh dostává také právě dnes. Na tiskové konferenci jej do života uvedla řada známých osobností. Nechyběly zpěvačky Hanka Křížková, Leona Machálková, Lucie Vondráčková, zpěvák a herec Milan Peroutka a prezidentka NF Kapka Naděje Vendula Svobodová. Jedná se o další CD z řady „báječné objevy“, tentokrát věnované žárovce, které napsala Denisa Kirschnerová v režii Mikiho Kirschnera s hudbou Jana Lstibůrka. Dozvíme se v něm, co všechno způsobí u Spejblů prasklá žárovka a jak se díky tomu seznámíme s vynálezci, jako byli Thomas Alva Edison, František Křižík či Nikola Tesla. Ještěže se na scéně včas objeví paní Kateřina, která ve své kabelce najde vždy to, co je právě třeba. Děti se tak se svými oblíbenci vydají na dobrodružnou cestu, kterou jim už 140 let osvětluje právě žárovka! 

„Je to již třetí pokračování neformální řady novinek na tradičně veselé i trochu poučné téma. Po vysavači a žvýkačce se tentokrát rozsvítila klasická žárovka: cédéčko dává šanci dozvědět se zábavnou formou leccos o tomto epochálním vynálezu“, uvedl Karel Deniš, šéfproducent mluveného slova vydavatelství Supraphon. 

„Nikdy nezapomenu na Spejblovu řáďáckou větu o tom, jak chytil u splavu chrousta. Měli jsme ji u babičky na LP desce a byla už úplně poškrábaná, jak jsem si ji pouštěla stále dokola. A nyní, po téměř pětatřiceti letech nemůžu na křest nového CD Spejbla a Hurvínka nepřijít. Jsem zároveň moc ráda, že je můžu představit svým dětem,“ říká zpěvačka a herečka Lucie Vondráčková.

Paní Kateřina nominována v anketě Zlatý Ámos

Víte, že paní Kateřina je učitelkou? A ne ledajakou! Paní Kateřina může být letos nominována v anketě Zlatý Ámos. Zakladatel a ředitel ankety Zlatý Ámos, školský ombudsman – Slávek Hrzal, představil nejen účast paní Kateřiny v anketě, ale také televizní spot, který vytvořil pan Spejbl s Hurvínkem a který bude na blížící se anketu upozorňovat diváky České televize.

Zavěšená vstupenka pro znevýhodněné děti

Úspěšně se daří navázat také na šest let dosavadní spolupráce s Nadačním fondem pomoci Karla Janečka. Po speciálních představeních pro seniory nebo neslyšící a nevidomé děti, která budou díky finančnímu přispění NFP pokračovat i v roce 2020, spustí divadlo Spejbla a Hurvínka spolu s fondem také projekt „Zavěšená vstupenka“. Ten umožní navštívit divadlo dětem ze sociálně znevýhodněných rodin. 

„Každý, kdo v příštím roce prostřednictvím Nadačního fondu pomoci zakoupí zavěšenou vstupenku, umožní některému ze znevýhodněných dětí zažít představení, na které by se jinak nepodívalo. V případě prvních 441 vstupenek se bude fond podílet na jejich nákupu pomocí násobení zlatým řezem, tj. x 1,618. Dárci tak zaplatí 136 korun a fond tuto částku navýší    o 84 korun,“ říká Darina Danielová, ředitelka Nadačního fondu pomoci Karla Janečka.

Nakoupené vstupenky budou vždy na konci měsíce předány sociálně právnímu odboru Prahy 6 a ten je prostřednictvím sociálních pracovníků předá potřebným dětem.

Vánoční dárkové vstupenky do Divadla Spejbla a Hurvínka

Chcete-li udělat radost svým nejbližším, můžete jim letos zprostředkovat představení v jejich oblíbeném divadle zakoupením vánočních dárkových poukazů pro děti i dospělé. Pokud přemýšlíte, jaký dárek koupit dětem, vnoučatům nebo přátelům, aby to nebyl jen další lapač prachu na poličce, pak je dárkový poukaz do Divadla Spejbla a Hurvínka to pravé! Vstupenky platí až do května 2020.

Oslava 100. narozenin pana Spejbla aneb plány na rok 2020

Již teď bychom chtěli všechny pozvat na zahájení oslav 100. narozenin pana Spejbla, které se bude konat 23. dubna 2020 v podvečer v Paláci Lucerna za účasti mnoha gratulantů z řad známých osobností. Spolu s panem Spejblem slaví i divadlo 75 let svého působení v Praze, Žeryk a Mánička 90 let, a proto je na celý rok připraveno velké množství akcí. Oslavy zahrnují např. uvedení dokumentu  České televize z cyklu Neobyčejné životy, který bude věnován právě panu Spejblovi. „Tato význačná jubilea chceme oslavit spolu s našimi diváky. Proto jsme připravili např. unikátní výstavu věnovanou panu Spejblovi v Pellého vile nebo Klub Hurvajz, zážitkový klub pro naše fanoušky, který odstartuje v den svátku pana Spejbla,“ uvedla Denisa Kirschnerová, ředitelka divadla Spejbla a Hurvínka. „Nově také přicházíme s představením pro diváky od jednoho do tří let i s novým představením pro dospělé diváky, takže těšit se může na příští rok v našem divadle opravdu každý,“ dodala. Miminí představení Žeryčku, hop! bude opravdu unikátní. Je totiž připraveno seznámit ty nejmenší s divadlem prostřednictvím interaktivní divadelní inscenace pro všechny smysly. Děti (1 až 3 roky) se s pejskem Žerykem vydají do světa nad zemí, do světa těch, co umí létat, do světa ptáků, mraků, kouzelných vesmírných tvorů i zářících hvězd. Po půlhodinové inscenaci bude následovat dětská herna.

Kurz loutkového divadla

Na starší děti mezi 6 a 12 lety čeká v příštím roce kurz loutkového divadla, který je provede různými uměleckými složkami – od výtvarna přes práci s dramatickým textem po samotnou dramatickou akci. To vše samozřejmě v souladu s historií divadla s důrazem na marionetu. Věříme, že děti se prostřednictvím kurzu seznámí s loutkovým divadlem a nadchnou pro úžasný loutkový svět.

Den otevřených dveří v Divadle Spejbla a Hurvínka

Za oponu loutkového divadla se pak budou moci podívat i ostatní, pro které jsou připraveny dny otevřených dveří divadla. První z nich proběhne již na jaře a návštěvníci se mohou těšit na bohatý program uvádějící je do zákulisí a tajů divadla.

To vše budou moci návštěvníci sledovat na nových webových stránkách, které jsou připraveny ke spuštění na příští rok.

Program Divadla Spejbla a Hurvínka na konec roku 2019

V říjnu a listopadu se mohou děti těšit na hry Past na Hurvínka, Hurvínek mezi osly, Hurvínkova Nebesíčka a Hurvínkův popletený víkend. Na přelomu listopadu a prosince pro ně divadlo chystá tematicky hru Hurvínkův Mikuláš a od poloviny prosince se již i Spejbl s Hurvínkem naladí na vánoční atmosféru, a to s představením Štědrý den u Spejblů. Konec roku potom bude patřit klasice – Pohádkám pro Hurvínka. 

Speciální pozvání patří seniorům na hru Dějiny kontra Spejbl, které uvádíme 16. listopadu od 15 hodin. Také tento rok je Divadlo Spejbla a Hurvínka součástí Noci divadel, a to 16. listopadu se stejnojmennou hrou pro dospělé Dějiny kontra Spejbl, na kterou se mohou návštěvníci těšit od 19 hodin. V prosinci mohou dospělí také navštívit hru S+H – „Ve dvou se to lépe....“.