Chata Severák nabízí ubytování na jednom z nejkrásnějších míst Jizerských hor

22. březen 2024, 11:16
Chata Severák nabízí ubytování na jednom z nejkrásnějších míst Jizerských hor

Chata Severák je turistická chata nacházející se v Janově nad Nisou v Jizerských horách. Chata je v původním stavu od roku 1926 a nabízí překrásné výhledy na Liberec, Jablonec i Ještědský hřeben. Vydejte se na toto úžasné místo, zde dostanete vše, co je pro pohodovou dovolenou potřeba.

 

Horská chata Severák je vybavena různě velkými pokoji. Chata nabízí ubytování v šesti pokojích s kapacitou od dvou do devíti lůžek. Celková kapacita chaty je 30 lůžek. Pokoje mají společné sociální zařízení. K dispozici je uzamykatelná místnost na uschování lyží nebo jízdních kol. Společenská místnost vám dá pocítit neopakovatelnou atmosféru klasické horské boudy, neboť je vybavena masivním rustikálním nábytkem a velkou kachlovou pecí.

Chata je vhodná pro školy v přírodě i pro lyžařské výcviky neboť právě u ní končí vleky lyžařského areálu Severák. Další velkou výhodou je, že se tu pro ubytované vaří.

Bufet U Pepíka

V objektu chaty se nachází Bufet U Pepika, který nabízí teplou i studenou kuchyni, alkoholické i nealkoholické nápoje. Pochutnat si můžete na topince s hermelínem nebo vás potěší vždy čerstvě uvařená polévka.

Zajímavá místa v okolí Severáku

V okolí je mnoho krásných míst, která stojí za to navštívit. S výběrem vám tu rádi poradí, vše vám na mapách ukáží a pomohou zvolit odpovídající náročnost.

Rozhledna Slovanka - nejstarší železná rozhledna v ČR

Celoročně otevřená rozhledna Slovanka je prima tipem na výlet, na který se můžete vydat přímo z Janova nad Nisou po zelené nebo červené turistické trase. Rozhledna Slovanka je nejstarší železná rozhledna v Čechách a její historie je poměrně dlouhá. Už v roce 1887 ji společným úsilím vybudovaly tři sekce Německého horského spolku - jablonecká, janovská a hornokamenická. Rozhledna je vysoká 14 m a nachází se ve výšce 820 metrů nad mořem.

Přehrada Josefův Důl

Přehrada Josefův Důl je nejmladší přehradou Jizerských hor. Byla postavena na řece Kamenici v letech 1976–1982. Jako zásobárna pitné vody náleží celá přehrada do ochranného pásma a je v ní proto zakázáno koupání. Přesto je vítaným cílem turistů, díky krásnému okolí a upraveným přístupovým cestám nabízejícím ideální podmínky pro cykloturistiku.

Rozhledna Královka

Královka je jedna z nejznámějších kamenných rozhleden v Jizerských horách stojící na hoře Nekras, necelý kilometr od Bedřichova. Z rozhledny je za příznivého počasí překrásný výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj, Polsko, Německo a Ještěd.

Rašeliniště Na Čihadle

Jedno ze známých vrcholových rašelinišť v sedle mezi Snědavskou horou a Černou horou. Rašeliniště spolu s rašelinným lesem a menším rašeliništěm Žďárek bylo vyhlášeno Státní přírodní rezervací. Místo bylo pojmenováno podle čihařů, kteří zde lovili ptáky na tahu.

Bobová dráha Janov nad Nisou

900 m dlouhá bobová dráha Jizerky v Janově nad Nisou je skvělou atrakcí a vzrušujícím zážitkem pro aktivní využití volného času pro návštěvníky všech věkových kategorií. Má 22 zatáček, převýšení 78 metrů a unikátní karusel, ve kterém se bob otočí o 450 °.

V Hraběticích najdete ideální podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování. V letních měsících jsou Hrabětice zase ideálním výchozím místem pro pěší turistiku nebo cykloturistiku.

Chata Severák

adresa: Janov nad Nisou 512, Janov nad Nisou, 468 11
telefon: +420 602 378 198
e-mail: [email protected]

www.chataseverak.cz