18. let spolupráce - startuje festival Jeden svět Olomouc

22. březen 2017, 20:10
18. let spolupráce - startuje festival Jeden svět Olomouc

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět proběhne v Olomouci letos už po osmnácté. Svou plnoletost oslaví od 27. března do 1. dubna sedmnácti projekcemi českých a zahraničních snímků na téma UMĚNÍ SPOLUPRÁCE v prostorách kina Metropol a Muzea umění Olomouc – Divadla hudby. Už od úterý 21. března je však pro návštěvníky připravena celé řada doprovodných akcí.

Téma bylo vybráno s ohledem na situaci, která momentálně panuje doma i ve světě. Potřeba spolupráce se týká každého z nás a prostupuje všechny úrovně našeho života, proto je důležité vnímat ji jako nezbytnou součást každé fungující společnosti. „Téma je již tradičně pojato ve své šíři, ale každý si v něm může najít to své – to co momentálně řeší ve své soukromém životě nebo i to, co jej pálí v politice, ve světě, v ekologii. Naše dramaturgická linka se pak snaží sledovat různé aspekty spolupráce a pohlížet na spolupráci a témata, která k tomu přiléhají, pozitivním fokusem,“ shrnuje jedna z hlavních organizátorek festivalu Jana Gajová.

A právě dramaturgie si pro diváky letos nachystala sedmnáct zajímavých dokumentů z osmi programových kategorií, které sledují osudy lidí po celém světě a různými způsoby naráží na nutnost spolupráce, sdílení a komunikace.

Nejvíce zastoupenou kategorii Mezinárodní soutěž, která obsahuje působivou zahraniční produkci s nápaditým zpracováním, reprezentuje hned pět snímků. Nelehký život dělníků mezi stroji v ponurém prostředí indické textilní továrny zachycuje koprodukční dokument Stroje. Osudy mladíků bojujících proti systému svou hudbou mapuje Íránský rave. Ozbrojený konflikt v Kolumbii a následná snaha o udržení míru se staly námětem filmu Ukončit válku. O křehkosti osobní svobody vás přesvědčí francouzský snímek My jsme počátek lidstva, který vypovídá o násilné asimilaci kmene Džarava. Skupinu pak doplňuje Dobrý pošťák, jenž je příběhem malé vesničky, kterou rozdělují názory na pomoc uprchlíkům.

Kategorie Kdo je tady normální? je divákům známá už z minulého roku. Tentokrát představí film Blanche nebude sedět v koutě, který je důkazem toho, že i pacienti s Alzheimerovou nemocí mají citové potřeby, které je nutné naplnit. Vhled do každodenního života islamistických radikálů, jejich pocitů a smýšlení přiblíží norský snímek Dugma: Spoušť, uvedený v rámci kategorie Panorama. V kategorii Tváře města, která vznikla Ve spolupráci s architektonickou a urbanistickou platformou reSITE, dojde v rámci povedeného švédského dokumentu Rozehraj své město na otázku, zda může počítačová hra posloužit jako nástroj městského participativního plánování.

Takzvaná civilizace nabízí hned dvě zajímavé záležitosti. Až globálních rozměrů dosahuje problematika zachycená režisérkou zneklidňujícího snímku Zemřít pro design. Věděli jste, že kvůli výrobě elektroniky, která je toxická, umírají zaměstnanci v továrnách? Nejspíš ne, protože to výrobci léta tutlají.  Střet ekologických a ekonomických zájmů se týká také filmu Tichý hněv Inuitů. Zásadní omezení komerčního lovu tuleňů – pro ochranáře výhra, pro Inuity mnohdy likvidační situace.

Řecké politické uskupení Zlatý úsvit a jeho vyhrocené metody a pochybné vztahy s policií a církví zachytila Angélique Kourounis. Film Zlatý úsvit – jak to vidím tak upozorní na kategorii Volte změnu! Známou a oblíbenou kategorií zůstává Moc médií. V letošním 18. ročníku festivalu se připomene filmy Život začíná po stovce, jenž popisuje život více než stoleté blogerky Dagny ze Švédska, která se stala nejen celebritou, ale i velkou inspirací pro své okolí, a Škádlení Goliáše o odvážném egyptském chirurgovi, který se po událostech arabského jara rozhodl změnit povolaní a pustit se do moderování satirické talkshow.

Napínavou podívanou slibuje také kategorie Česká soutěž. Film Díra v hlavě připomene hrůzy genocidy Romů a upozorní na rasismus, který Evropu provází až do dnešních dnů. Praktiky exekutorů a proces exekuce u nás i v zahraničí poodhalí snímek Andrey Culkové Exekuce. Povinné očkování u dětí platí v České republice za velmi palčivé téma. Zdraví svých ratolestí je pro rodiče vždy na prvním místě, nejinak je tomu manželů Terezy Reichové a Hynka Reicha Štětky, kteří se rozhodli natočit Epidemii svobody. Specifickým projektem je pak Normální autistický film, který divákům prezentuje život a myšlenkové pochody pětice neobyčejných dětí – autistů.

Festival každoročně nabízí také debaty s inspirativními hosty, ani tento ročník nebude výjimkou. Po projekcích filmů se před diváky postaví například soudní exekutor Mgr. Svatopluk Šůstek, Pierre Urban DJ na Rádiu 1, módní bloggerka Anna Stránská, redaktor Hospodářských novin Mgr. Marek Hudema nebo ředitel sdružení Život 90, jehož cílem umožnit seniorům žít plnohodnotný život v jejich domovech, Mgr. Jan Lorman. Pozvání přijali také novinář na volné noze a profesionální gamer Bc. Ladislav Loukota, rodina protagonisty snímku Normální autistický film či režisérka filmu Epidemie svobody Tereza Reichová.

Kromě programu pro veřejnost je připravena také specializovaná projekce snímku Život začíná po stovce pro seniory. Studentům základních a středních škol jsou určena školní promítání s tématikou lidských práv, moderních československých dějin či mediální gramotnosti.

Vedle projekcí nabízí festival Jeden svět Olomouc také bohatý doprovodný program. Například ve čtvrtek 23. března se v Uměleckém centru UP na Konviktu uskuteční výstava obrazů Aleše Mynáře a projekce dokumentu Jany Ševčíkové Gyumri. O den později přivítá kavárna Fontána návštěvníky v rámci projektu Kavárna ve tmě, kde si vyzkouší, jak náročné je být v kůži nevidomého člověka. V pátek 24. března se skupina tří odvážných kluků, kteří si říkají Manťáci, podělí s publikem o svůj příběh z účasti na bláznivém závodě Rickshaw Run v Indii. Pondělí 27. března se ponese v duchu opening party v Jazz Tibet Clubu, kde při té příležitosti vystoupí kapela Flash the Readies. A hned dva dny na to rozezní klub hudební skupina Cold Cold Nights. Jaký je život lidí bez domova budou moct návštěvníci festivalu zažít za zvýhodněnou cenu díky prohlídkám města s průvodci sociálního podniku Pragulic Olomouc.