Kytice - Mezigenerační dialog

17.9.2014, 19:00 – 21:00

V  historické lokalitě Malostranského hřbitova se uskuteční ve dnech 14.-16. září 2014  taneční představení Kytice na hudbu Bohuslava Martinů s texty Sušila a Erbena, které je ztvárněno ojedinělým způsobem.

V  historické lokalitě Malostranského hřbitova se uskuteční ve dnech 14.-16. září 2014  taneční představení Kytice na hudbu Bohuslava Martinů s texty Sušila a Erbena, které je ztvárněno ojedinělým způsobem. Odehraje se na více místech hřbitova, což souvisí s obsahem skladby, jejím filosofickým vyzněním. Na hřbitově jsou rozmístěny sochy Olbrama Zoubka. Choreografické ztvárnění  podtrhuje  kontrast mezi reálným a symbolickým, mezi zjevným a tajemným, mezi vnějším a vnitřním. Hudba Kytice Bohuslava Martinů na Sušilovy a Erbenovy lidové balady tedy není ztvárněna, jak je obvyklé, v duchu folklorismu, ale s existenciálním rozměrem.

Tvůrci a umělci:

Choreografie a režie:  Eva Blažíčková

Tančí: Dora Sulženko Hoštová, Dagmar Chaloupková, Radim Klásek, Zuzana Sýkorová a sbor tanečníků čtyř generací 

Představení jsou prologem k festivalu Dny Bohuslava Martinů 2014 a budou zařazena do sběrného dokumentu natáčeného Českou televizí o ROKU ČESKÉ HUDBY. Oživení historické lokality Malostranského hřbitova tématicky a stylově vhodnou uměleckou akcí z české tvorby, které je v souladu s koncepcí Sdružení pro záchranu Malostranského hřbitova.

Představení pořádá Společnost pro taneční a múzickou výchovu v koprodukci s Institutem umění – Divadelním ústavem (které se již osvědčilo např. při projektu Špalíček  taktéž od B. Martinů),  spolupořadatelem je Nadace Bohuslava Martinů. Poděkování Správě pražských hřbitovů za poskytnutí pietního místa zdarma a Košířské farnosti jmenovitě panu faráři P.Zdeňku Loheliusovi Klinderovi, Th.D., O.Praem. Projekt mohl vzniknout též za podpory Magistrátu hl.m. Prahy a Úřadu městské části Prahy 5.

Ticketpro