Poutní dny - výstava zrestaurovaných rukopisů ze sbírek Arcibiskupství olomouckého

12.4.2019, 9:00 – 14.4.2019, 16:00

Letošní návštěvnickou sezonu arcibiskupský zámek symbolicky zahájí o druhém dubnovém víkendu, kdy se konají tzv. Poutní dny. 

Cena vstupenky: , , ,  Kč

Jedná se o souhrn několika akcí, které jsou každoročně pořádány v rámci Bolestného pátku, týden před Květnou nedělí, kdy v kostele sv. Mořice v Kroměříži probíhá tradiční pouť k Panně Marii Sedmibolestné.

Při této příležitosti budou mít poutníci i návštěvníci zámku jedinečnou možnost prohlédnout si nově zrestaurované rukopisy ze sbírek Arcibiskupství olomouckého: modlitební knihu Seger oder ein Wircker der Tugend dominikána Bertholda z Freiburku (70. léta 15. století) a Graduál chwal Božských Jana Táborského (40. léta 16. století) pocházející z kostela sv. Haštala na Starém Městě pražském. Oba rukopisy jsou psány duběnkovým inkoustem na pergamenu a zdobeny iluminacemi. Modlitební kniha obsahuje 38 celostránkových iluminací zobrazujících život Krista. Z původně bohaté výzdoby graduálu opatřeného renesanční slepotiskovou vazbou se do dnešní doby dochovaly tři malované iniciály.

Obě knihy restauroval v průběhu roku 2018 Karel Křenek, se kterým Arcibiskupství olomoucké spolupracovalo již při restaurování Duchkovy bible (1433).

Jelikož prezentace takto vzácných knih podléhá přísnému režimu vystavování, potrvá výstava pouhé tři dny.