Setkání s autory knihy Pomníky Velké války na jihu Čech

10.1.2019, 10:00 – 11:00

Zveme Vás na představení knihy Pomníky Velké války na jihu Čech, která je rozšířeným katalogem stejnojmenné výstavy. 

Cena vstupenky: vstup volný, , ,  Kč
Setkání s autory knihy Pomníky Velké války na jihu Čech

Publikaci vydal Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Českých Budějovicích u příležitosti výročí sta let od vzniku Československé republiky za finanční podpory Ministerstva kultury.

  • Kdy: čtvrtek 10. ledna 2019 v 10 hodin
  • Kde: přednáškový sál NPÚ, Senovážné nám. 6 v Českých Budějovicích
  • vstup volný

Autoři Roman Lavička, Jakub Drozda, Martin Gaži, Jarmila Hansová, Ludmila Ourodová-Hronková a Daniel Šnejd se zabývali nejenom systematickým zpracováním výskytu pomníků padlým za Velké války na území Jihočeského kraje, jejich typologií a ikonografií ale připomínají také frontové příběhy některých vojáků či pojetí pomníků v různých společenských souvislostech.

„Téma publikace a související výstavy je unikátní, zatím se jím nikdo v takové šíři nezabýval,“ prozrazuje Roman Lavička z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích a zároveň garant projektu. „Vycházeli jsme z internetové databáze evidence válečných hrobů Ministerstva obrany ČR, která pomníky mapuje. Většinu z nich jsme navštívili a zdokumentovali,“ upřesnil Roman Lavička.

„První připomínky padlých vznikaly již ve válečných časech, ale až s příchodem první republiky nastala hlavní vlna budování pomníků a proměňovalo se i jejich pojetí“ upřesňuje Martin Gaži z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích a dodává: „ Náboženské motivy začaly být zatlačovány do pozadí, v nově vytvářených sochách a reliéfech se začala objevovat témata válečného utrpení a hrdinství, rodinných vztahů i alegorická vyjádření vztahu k vlasti a jejím dějinám. Meziválečné dvacetiletí se tak stalo pro vytváření pomníků zlatou dobou, nikdy před tím a nikdy poté se jich v převážně venkovském kraji neobjevilo tolik a v tak pestrých variacích."

Mnoho dalších informací a souvislostí přinese setkání s autory knihy 10. ledna 2019. V rámci představení knihy bude možné ji zakoupit za zvýhodněnou cenu 300 Kč. Poté bude dostupná v e-shopu NPÚ, v distribuční síti knihkupectví Kosmas či v galerii NPÚ na Senovážném nám. 6 v Českých Budějovicích, kde je možné ještě do konce ledna 2019 výstavu navštívit.

Těšíme se na Vaši návštěvu.