Výstava Aristokracie vkusu

16.12.2016, 10:00 – 16.4.2017, 18:00

Výstava Aristokracie vkusu bude v Místodržitelském paláci v Brně k vidění do 16. dubna. Výstava tematizuje mecenášství a sběratelství umění, které hrálo v životě šlechtického rodu Salm-Reifferscheidtů důležitou roli.

Cena vstupenky: , , ,  Kč

Jejich velmi cenná umělecká sbírka, spravovaná Národním památkovým ústavem a Moravskou galerií v Brně, bude na výstavě představena včetně domněle ztraceného obrazu Arnolda Böcklina zachycujícího dětskou podobiznu hraběte Karla.

U příslušníků šlechty se kladný vztah k umění a dobrý vkus obecně předpokládají, jak se však můžeme přesvědčit na konkrétních příkladech, mají výtvarné zájmy aristokracie mnoho vrstev a podob. Výstava představí sběratelství moravské větve starohraběcího a knížecího rodu Salm-Reifferscheidtů v období od roku 1763, kdy získávají panství Rájec na Moravě, až do závěru 19. století, kdy jejich sběratelská a objednavatelská činnost utichá.

Umělecké sbírky zámku v Rájci nad Svitavou jsou unikátní nejen svým rozsahem a množstvím kvalitních uměleckých děl, ale také tím, že se na rozdíl od většiny podobných historických sbírkových souborů dochovaly do dnešních dnů takřka v úplnosti, a to včetně velkého množství archivních a dokumentačních materiálů.

Výstavní projekt přibližuje způsoby, jakými se příslušníci aristokracie vztahovali k výtvarnému umění na konci období baroka a zejména proměny těchto vztahů v průběhu 19. století, v období nástupu moderní doby, kdy šlechta postupně ztrácela svoje výlučné sociální a ekonomické postavení. Přístupy jednotlivých členů rodu Salm-Reifferscheidtů k výtvarnému umění mají totiž zároveň obecnější výpovědní hodnotu, neboť analogické příklady nalezneme u mnoha dalších aristokratických rodin, stejně jako časové proměny jejich vztahu k umění a umělcům lze v tomto období sledovat napříč celou společností.