Progresivní Činohra!: Kopanec

3.2.2016, 20:00 – 22:00

„Jak se to mohlo stát?“ Dva mladí kluci na vesnici v 2002 ubili svého kamaráda a zakopali ho u prasečáku. Jejich vesnice byla přitom před pár lety zvolena nejhezčí vesnicí Německa a jejich rodiny byly přece úplně normální. 

Progresivní Činohra!: Kopanec
  • Adresa:
    Slavíkova 1499/22
    Praha 130 00

A co když je spíš s podivem, že se tohle nestalo už o dost dřív? Co s kluky bez cíle a bez výhledů v kraji s vysokou nezaměstnaností, ve vesnici, z níž vlastně nikdo doopravdy nepochází a kde už se nikdo s nikým doopravdy nebaví? Jsou tady na vině jejich neonacistické postoje... nebo jen příšerná bezcílnost a zacyklenost života?

Kauza brutálně zavražděného šestnáctiletého chlapce v roce 2002 otřásla Německem. Autoři Andres Veile a Gesine Schmidt pracovali s autentickými protokoly kauzy a na jejich základě napsali dokumentární drama založené na výpovědi pachatelů, jejich rodičů a celé vesnice Potzlow. Média dala kauze nálepku ideologického zločinu spáchaného neonacisty. Hra jde ale hlouběji. Odhaluje, že násilí, které vyvřelo v noci ze 12. na 13. července 2002, bylo latentně přítomné v rodinné historii oběti i pachatelů po generace. Premiéra, Rež. A. Skala