Gotické tvrze Kestřany

12. březen 2024, 23:29
Gotické tvrze Kestřany

Chcete zažít středověk na vlastní kůži? Tak v Kestřanech máte ideální příležitost. V obci jihozápadně od Písku najdete hned dvě gotické vodní tvrze a barokní zámek, což je naprostá rarita.

Dolní tvrz a barokní zámek v současné době procházejí rozsáhlou rekonstrukcí, Horní tvrz je přístupná denně od 9 do 19 hodin (listopad–březen od 9 do 17 hodin).  Stará se o ni skupina nadšenců, která si říká Kestřanské manství. Její členy spojuje zájem o středověk. Jejich aktivity se zaměřují převážně na třetí čtvrtinu 15. století, která byla ze stavebně historického hlediska na tvrzi významnou. Zajímají se o řemesla, dobovou kuchyni, tehdy dostupné a používané materiály. Opírají se nejen o zkušenosti známé a vyčtené, ale i bezprostřední poznatky z nálezů a výzkumu na tvrzi, jakožto i z přímého použití replik a materiálů v terénu. Díky tomu můžete do středověku nahlédnout i vy a pořádně si jej osahat.

Kestřany jsou dobrým výchozím bodem pro pohodovou cyklistiku. Protíná se zde několik cyklotras, které vás provedou mírně zvlněnou krajinou plnou rybníků a blat. Nedaleko od kestřanských tvrzí najdete golfový areál. Prvních devět jamek bylo vybudováno v roce 2003 japonským architektem Sunsuke Kato. V roce 2007 začala výstavba nynější klubovny a rok poté byla otevřena druhá devítka, která prošla v následných dvou sezónách redesignem. V květnu 2016 bylo otevřeno 18 jamkové FootGolfové hřiště, které je vhodné jak pro odpočinek, ale i zábavu.

Celý areál je zasazen do prostředí na rozhraní lesů a polí, na jeho ploše se rozprostírá několik rybníků a je doplněn moderní klubovnou s kompletním zázemím a restaurací.

Kdo by chtěl zkusit své štěstí ve zlatonosné řece Otavě, má příležitost každý rok v srpnu, kdy se v obci koná tradiční Rýžování zlata na Otavě, dvoudenní festival plný hudby, zábavy a závodů v rýžování zlatinek z říčního písku.

Horní tvrz Kestřany

adresa: Kestřany č. p. 1, 398 21 Staré Kestřany
telefon: 774 663 224
e-mail: [email protected]

www.kestrany.cz