MHF Český Krumlov 2015 - James Bond Music a světové muzikály

1.8.2015, 20:30 – 22:00

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov je reprezentativní letní přehlídkou světové hudební kultury a jejích nejnovějších trendů, s širokým rozpětím hudby od 15. až po 21. století, představující významné tuzemské a zahraniční umělce.

Cena vstupenky: od 145 Kč

Debbie Gravitte /soprán/
Capathia Jenkins /soprán/
Hugh Panaro /tenor/

Severočeská filharmonie Teplice
Michael Krajewski /dirigent/

MHF Český Krumlov pokračuje v představování světového muzikálového repertoáru v originálním provedení. Trojice známých amerických zpěváků, sólistů na Broadwayi - Debbie Gravitte /soprán/, Capathia Jenkins /soprán/ a Hugh Panaro /tenor/, pod vedením dirigenta Michaela Krajewskiho, specialisty na tento žánr, svým koncertem diváky přenese na prkna broadwayských divadelních scén do třpytivého světa amerických muzikálů.

Debbie Gravitte

Debbie Gravitte během své pestré kariéry vystupovala na broadwayských scénách i v Symphony Hall a na řadě dalších míst. Získala prestižní cenu Tony Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli v muzikálu Jerome Robbin’s Broadway, dále byla nominována na cenu Drama Desk Award a získala cenu New York Showstopper Award. Debbie hrála svou scénu z nočního klubu po celém světě, v Rainbow and Stars v New York City, v Pizza on The Park v Londýně a doma v Atlantic City, kde se jí dostalo pocty vystoupit po boku významných talentů, jako jsou Jay Leno, Harry Anderson a legendární George Burns. Debbie zpívala s řadou symfonických orchestrů včetně Národního symfonického orchestru (s Marvinem Hamlishem). Debbie v nedávné době debutovala s baletní společností New York City Ballet, když zpívala ve skladbě Petera Martina „Thou Swell“ v Lincoln Centeru. Spolu s Bette Midler hrála ve filmu Universal Pictures Isn’t She Great? (česky Život hvězdy) a diváci ji mohli slyšet jako jeden z hlasů v Disneyho Malé mořské víle.

Capathia Jenkins

Capathia Jenkins je bezpochyby skvělou herečkou, ale všichni, kdo ji znají, vědí, že tato diva je prostě z jiné planety. Tato žena zápolí se dvěma vášněmi, které obě skvěle ovládá – herectvím a hudbou. Odmítá si však zvolit jednu z nich, protože obě jsou blízké její duši. Capathia přistupuje k písni stejně jako ke scénáři, jako umělkyně. Zaměří se na drobné nuance, tajemství skrytá v notách či textu. Hledá melodii, harmonii a rytmus. Ptá se sama sebe: Co chci sdělit? Co chci, aby mé publikum se mnou prožilo? Chce provázet své publikum na jejich cestě. Tato herečka se narodila a vyrůstala v Brooklynu a nedávno účinkovala jako „Medda“ v úspěšné Disneyho produkci Newsies’ na Broadwayi. V roce 2007 se vrátila k účinkování v divadle Off-Broadway a zahrála si roli ve hře (mis) Understanding Mammy-The Hattie McDaniel Story, za kterou získala nominaci na Drama Desk Award. Publikum ji mohlo také vidět ve hře Nory Ephron Love, Loss, and What I Wore. Posluchači si ji také mohou poslechnout v hudbě k filmům Nine, Chicago a Prává blondýnka 2. 

Hugh Panaro

Hugh Panaro byl popsán jako „jednička v zužujících se řadách skvělých herců hlavních rolí na Broadwayi“. Uznávaný kritiky a milovaný fanoušky, mezi jeho silné stránky patří všestrannost, charisma, znamenitý pěvecký talent a slovy jednoho z jeho bývalých spoluúčinkujících vzhled filmové hvězdy. Jeho první role, Friedrich, v místní produkci muzikálu The Sound of Music přišla, když mu bylo dvanáct. V roce 1988 si Hugh zahrál roli Mariuse Pontmercyho v prvním národním turné produkce Les Misérables (česky Bídníci) a o několik měsíců později získal místo u společnosti na Broadwayi. Následně si jej vybral Hal Prince pro roli Raoula de Chagny, romantického mladého hrdiny ve veleúspěšném muzikálu Fantom opery, jehož autorem je Sir Andrew Lloyd Webber. V roce 1999 se Hugh vrátil do divadla Majestic Theatre a tentokrát oblékl masku Fantoma opery. Po turné Hugh získal kladné ohlasy za své role v muzikálech Gentleman Prefer Blondes a Merrily We Roll Along v Los Angeles a za roli Anthonyho Hopea v produkci Sweeney Todd v Kennedy Centeru v roce 2002. V roce 2008 si zahrál roli Jeana Valjeana ve špičkové produkci muzikálu Les Misérables divadla Walnut Street Theatre, za níž získal uznání publika i kritiků a také cenu Barrymore Award. 7. září 2010 se Hugh vrátil do Broadwayského divadla Majestic Theatre, kde si opět zahrál ikonického Fantoma a byl hlavní hvězdou historického představení k příležitosti 25. výročí inscenace. V roce 2012 získal prestižní cenu Edwin Forrest Award. Během delšího období v roce 2013, kdy nehrál Phantoma, vystoupil znovu jako Jean Valjean v letní produkci muzikálu Les Misérables divadla The Muny (po boku svého přítele a kolegy z muzikálu Side Show Norma Lewise).

Severočeská filharmonie Teplice

První zmínky o konání koncertů Severočeská filharmonie Teplice pocházejí již z roku 1828, ovšem za datum jejího oficiálního založení se považuje 14. duben 1838. Na konci 19. století měl orchestr více jak 90 členů a dirigovali jej významní dirigenti, např. Felix von Weingartner, Richard Strauss, Siegfried Wagner aj. Od roku 1997 stojí v jejím čele kanadský dirigent Charles Olivieri-Munroe. V posledních deseti letech Severočeská filharmonie Teplice výrazně rozšířila své zahraniční i tuzemské aktivity. Během roku absolvují tepličtí filharmonikové více jak 140 koncertů, z toho kolem 40 v zahraničí, např. v Německu, Itálii, Rakousku, Španělsku, Švýcarsku a dalších zemích. Filharmonie začíná působit ve významných evropských centrech, např. v Mnichově, Berlíně, Basileji, Paříži, Valencii ad. Na podzim roku 2013 absolvovala Severočeská filharmonie Teplice turné do Asie, kde navštívila postupně Vietnam, Kambodžu, Hong Kong, Singapur, Malajsii a Brunej. Koncertovala za přítomnosti královských rodin například v malajském Kuala Lumpur nebo v kambodžském Phnom Penhu. V příštích letech se plánují turné do Thajska, Číny, Brazílie, Chile, Argentiny nebo Uruguaye. SČF zve do své domácí dramaturgie řadu vynikajících světových umělců, jakými jsou např. Misha Maisky, Sharon Kam, Shlomo Mintz aj. Severočeská filharmonie je zvána na prestižní české i zahraniční festivaly, např. Pražské jaro, Janáčkův máj, Janáčkovy Hukvaldy, Festival zakázané hudby Terezín, Festival Český Krumlov, Festival Emy Destinnové aj. Severočeská filharmonie Teplice je též pořadatelem Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, který byl založen v roce 1964 a koná se v průběhu měsíce května a června na celém území severočeského regionu.

severoceskafilharmonie.cz

www.festivalkrumlov.cz