VICTORY DAY / Willy Prager (BG) - Studio Alta

19.3.2015, 20:00 – 21:00

Ulice vře. Burácivý hluk vzpoury. Jeviště zahalené v mlze.

Tato akce se koná v rámci mezinárodního Festivalu Bazaar.

Jekot výstražných sirén. Kolem se prožene dálkově ovládané policejní auto, malá helikoptéra bzučí, snáší se a vznáší: nastal Den Vítězství? Willy Prager, Iva Sveshtarova and Galina Borissova dobývají divadlo jako povstalci i baviči. Revoluci ale neinscenují. Rozloží jí na součástky, na gesta, slogany, pózy – v performativní mašinérii znaků a symbolů protestu. Otázkou zůstává, zda se z jeviště tyto znaky a symboly revoluce přenesou i do hlediště a jaké emoce – od nadšení po zklamání – spustí.

Willy Prager je nezávislý umělec, absolvent Theatre-Studio 4xC v Sofii. Na bulharské Univerzitě v Plovdivu vystudoval Synthetic Stage Arts, na berlínské Universität der Künste vystudoval program Solo/Dance/Authorship. Jako performer spolupracoval s umělci jako například Nikolay Georgiev, Ivo Dimchev, David Zambrano, deufert&plishke, Thomas Lehmen, Dalija Acin či Maren Strack. Často také spolupracuje s Ivou Sveshatrovou. Za performanci Victory Day získal v roce 2013 na festivalu ImPulsTanz cenu diváků. Je spoluzakladatelem Antistatic – Festivalu současného tance a performance v Sofii, Nomad Dance Academy a nadace Brain Store Project.

Studio ALTA / Předatvení se bude konat v angličtině.

Iva Sveshtarova je umělkyně a performerka narozená v Sofii. Absolvovala Theatre-Studio 4xC a Synthetic Stage Arts na Univerzitě v Plovdivu. Nedávno dokončila magisterské studium choreografie a performance na Institut für Angewandte Theaterwissenschaft v Giessenu. Zajímá se především o současný tanec a divadlo. Pracovala s režiséry a choreografy jako jsou například Nikolay Georgiev, Filipe Pereira, Galina Borissova, deufert&plischke, Thomas Lehmen, Ani Vaseva, Maren Strack, Anna Dankova, Verena Billinger a Sebastian Schulz. Je spoluzakladatelkou Nomad Dance Academy a Antistatic – Festivalu současného tance a performance v Sofii.

Galina Borissova pracuje jako tanečnice a choreografka. Poprvé na sebe upoutala pozornost v roce 1996 na American Dance Festival, kde se zúčastnila Mezinárodního rezidenčního programu pro choreografy. V roce 1998 obdržela na Mezinárodní soutěži pro choreografy v Groningenu první cenu za performanci s názvem A Never Ending Story. Za sólo v Juanita Hildegard Bo získala v roce 2006 v Bělehradě zlatou medaili. Je autorkou knihy Dance Images and Artistic Preferences.

Performeři: Iva Sveshtarova,Willy Prager and Galina Borissova
Spolupráce: Iva Sveshtarova
Hudba: Emilian Gatsov-Elbi
Dramaturgický dohled: Angelina Georgieva
Poradce: Galina Borisoova
Mistr světel: Lutz Deppe
Produkce: HZT-Berlin,Tanztage-Berlin, Goethe-Institut Bulgarien, Willy Prager

Představení se bude v angličtině.