Balkánské filmové návraty Cinema Montenegro 2

29.11.2014, 10:00 – 30.11.2014, 17:00

Všichni filmový fandové a zejména milovníci balkánské kinematografie si mohou dát v poslední listopadový víkend dostaveníčko ve Vsetíně, kde se uskuteční 5. Balkánské filmové návraty zaměřené na kinematografii Černé Hory před rozpadem Jugoslávie.

Cena vstupenky: 80 - 350  Kč

Ve dnech 29. října až 30. listopadu 2014 proběhnou ve vsetínském kině Vatra již 5. Balkánské filmové návraty. Hlavním pořadatelem přehlídky je občanské sdružení Filmový klub Vsetín, které se na balkánskou kinematografii specializuje již 8 let. „Za tuto dobu jsme promítli 150 filmů natočených v zemích ležících na Balkánském poloostrově, z toho minimálně 50 v české premiéře. Pro Vsetínské filmové maratony a Balkánské filmové návraty jsme přeložili a otitulkovali více než 70 filmů,“ říká dramaturg Filmového klubu Jiří Fiala.

Letošní Balkánské filmové návraty nesou podtitul CINEMA MONTENEGRO 2 a navazují na jarní Vsetínský filmová maraton, který představoval kinematografii nejmenší země bývalé Jugoslávie – Černé Hory. „Velkou část programu Vsetínského filmového maratonu jsme poskládali z černohorských filmových novinek. Neměli jsme proto dostatek prostoru k představení starší filmové tvorby, která vznikla ještě v době Jugoslávie na území Černé Hory, respektive byla natočena černohorskými tvůrci. A právě takové filmy jsme zařadili do programu 5. Balkánských filmových návratů, prostřednictvím kterých se tradičně vracíme k jugoslávské filmové minulosti,“ upřesňuje předseda Filmového klubu Vsetín Milan Kostelník.

Diváci festivalu budou moci od soboty do neděle shlédnout celkem 13 filmů. „V programu máme několik skutečných lahůdek, které nemá český filmový fanoušek šanci vidět nikde jinde. A pokud ano, tak určitě ne na velkém plátně a s českými titulky. Upozornil bych zejména na jeden z nejlepších jugoslávských válečných filmů Partyzán z Lelejské gory Zdravka Velimiroviće a na film Lživý car, který je vůbec prvním hraným filmem natočeným na území Černé hory. Velký prostor jsme vyčlenili také filmům Vlatka Giliće a Živka Nikoliće, kteří patří bez nadsázky mezi nejoriginálnější evropské tvůrce.“

Kolekci jedenácti černohorských filmů z období od roku 1955 do roku 1989 doplňují dva současné chorvatské snímky – Lea a Darija a Knězovy děti. „Do české filmové distribuce se z bohaté a velmi rozmanité filmové produkce balkánských zemí dostává minimum filmů. Každé takové uvedení v českých kinech považuji za událost, která si žádá zvláštní pozornost a Balkánské filmové návraty jsou podle mne vhodnou příležitostí k tomu promítnout je vnímavému publiku.“ doplňuje jejich zařazení do programu Milan Kostelník.

Kromě nevšedních filmových zážitků slibují pořadatelé také velmi přátelské vstupné a možnost příjemného posezení mezi filmy. Více informací můžete získat na stránkách www.fkvsetin.cz, nebo na facebookovém profilu Filmového klubu Vsetín.