Děvčátko - Vánoční příběh

14.12.2017, 19:00 – 17.12.2017, 17:00

Jeden z nejpopulárnějších klasických vánočních příběhů o chudém děvčátku prodávajícím sirky se dočkal nového zpracování. Magický příběh na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena o děvčátku Lucii, které se na Štědrý den touží dostat za štěstím na druhý břeh zamrzající Temže, připravili pro divadlo Studio DVA režisér, autor scénáře a scénograf Šimon Caban ve spolupráci se skladatelem a textařem Kryštofem Markem. Vánoční muzikál s živým orchestrem, na motivy jedné ze šesti nejkrásnějších pohádek dánského spisovatele, vás přenese škrtnutím zápalky do kouzelného světa přání.

Cena vstupenky: 250-1500 Kč
Děvčátko - Vánoční příběh
  • Adresa:
    pasáž Paláce Fénix Václavské náměstí 56
    Praha 1 110 00

 Ve výjimečném muzikálovém projektu se potkávají vynikající herci, např. Marta Vančurová, Ivana Chýlková, Kryštof Hádek nebo Jana Stryková se zpěvačkou Monikou Absolonovou či slovenskou zpěvačkou a herečkou Zuzanou Mauréry.

Příběh samotný podporuje výpravná scénografie Šimona Cabana, kostýmy Simony Rybákové a světelný design Pavla Dautovského. Na jevišti nechybí ani živý orchestr. Původní hudbu a slova k písním napsal skladatel a dirigent Kryštof Marek, který s divadlem Studio DVA spolupracoval autorsky již na úspěšném projektu Vánoční koleda.

Autor předlohy Hans Christian Andersen proslul především jako jeden z největších světových pohádkářů. Den jeho narození se i proto slaví jako Světový den dětské literatury. Mnohé z jeho 156 pohádek se staly klasikou. Příběh o dětských snech a nadějích Děvčátko se sirkami byl poprvé publikován v roce 1845. Od té doby vyšla pohádka knižně ještě mnohokrát a byla předlohou pro filmové, televizní, hudební, baletní, ale i animované zpracování.

Inspirujícím zdrojem byla pro Andersena jednak ilustrace Johana Thomase Lundbye vytištěná v kalendáři v roce 1843, ale i pohádka „Star Money“, kterou již dříve zaznamenali bratří Grimmové. Děvčátko se sirkami si roku 1974 zahrála ve speciálním vánočním díle seriálu televize WLWT dokonce i tehdy devítiletá Sarah Jessica Parker, později známá jako Carrie ze seriálu Sex ve městě.

V režii Šimona Cabana a za doprovodu originální hudby Kryštofa Marka dochází k propojení zpěváků a herců slibující nevšední muzikálový zážitek.

Délka představení: 2 hod. vč. pauzy
Doporučení: pro děti od 7 let

Světová premiéra 25. listopadu 2013
v divadle Studio DVA