Farma v jeskyni: Informátoři - PONEC - divadlo pro tanec

13.10.2016, 21:00 – 14.10.2016, 22:00

Korporace. Co to ve skutečnosti je? Jak velká je jejich moc? Víme, jak moc nás ovlivňují? Čeho jsme součástí?

Cena vstupenky: 140 / 200 Kč
Farma v jeskyni: Informátoři - PONEC - divadlo pro tanec
  • Adresa:
    Husitská 899/24a
    Praha 3 130 00

Informátoři jsou sondou, která zkoumá, co je za systémem, ve kterém žijeme, a to na půdorysu aktuální kauzy, která měla skandální soudní dohru teprve minulý rok. Nejmenovaná gigantická potravinová korporace nasazovala do skupiny mladých aktivistů ženy, které pod falešným jménem předstíraly zájem o zjišťovaní informací o stinných stránkách koncernu. Ve skutečnosti však podávaly nadnárodní korporaci informace o soukromí členů skupiny. Souvislosti vedou až k dosud neobjasněným vraždám demonstrujících odborových předáků pracujících pro koncern v zemích třetího světa.

Inscenace si klade otázky, co je podstatou systému, který je ovládán korporativním lobbingem. Jak velká je reálná moc nadnárodních koncernů, zaměřených na neustálé zvyšování produkce? Kdo shromažďuje o našich životech privátní informace, a kde tyto informace končí?

Informátoři vznikají jako součást projektu LOBBY, v jehož rámci tvůrci zkoumali vlivy korporativního lobbingu na život běžného člověka v evropském i světovém kontextu. Tvůrci inscenace navštívili Brusel, kde se setkali s vlivnými lobbisty pracujícími pro korporace a mluvili s žurnalisty, aktivisty a účastníky skutečné kauzy. Fragmenty z těchto rozhovorů jsou v inscenaci citovány. Součásti projektu byl i odborný seminář v Centru současného umění DOX v Praze, pobyt souboru v kulturním centru Stanica v Žilině na Slovensku, a také blog věnovaný tématům projektu.

Toto představení vzniká metodou „devised theatre“, ve kterém jsou všechny komponenty – text, hudba, fyzická akce – vytvářeny v průběhu delšího období zkoušení. Soubor tak plní svůj úkol laboratoře pro hledání inovativních postupů nejen při tvorbě inscenace.

Je to vícevrstvá scénická kompozice založená na montáži akce, mluveného slova, videoprojekce a hudby. Pod vedením Viliama Dočolomanského v inscenaci uvidíme 5 performerů; Emil Leeger (Slovensko), Minh Hieu Nguyen (Vietnam – Francie), Hana Varadzinová (Česká Republika), Jun Wan Kim (Korea), Anna Gromanová (Slovensko) a hudebníka Mareclea Bártu. Světelný design vytváří Felice Ross (USA).

Farma v jeskyni se kromě inscenací zaměřuje i na site-specific projekty, koncerty, kulturní výzkumy a divadelní eventy v Praze i zahraničí. Viliam Dočolomanský je jediný český držitel Evropské ceny Nové divadelní reality.

Režie, koncept, choreografie: Viliam Dočolomanský
Asistenti režie: Eduard Prokhasko, Eliška Vavříková, Daniel Raček
Interpretace: Emil Leeger, Minh Hieu Nguyen, Hana Varadzinová, Anna Gromanová, Jun Wan Kim, Olda Smysl (nebo Jim High)
Hudba: Viliam Dočolomanský, Marcel Bárta
Scéna: Lucia Škandíková
Kostýmy: Markéta Oslzlá
Světelný design: Felice Ross
Video: Erik Bartoš
Dramaturgie: Petr Michálek
Produkce: Jan Valter
Koprodukce: Truc Sphérique, Žilina, Slovensko
Za podpory: Hl. město Praha, European Cultural Foundation, Visegrad Fund