Legendy v Aeru: Ztraceno v překladu

8.8.2022, 20:30 – 23:00

Některé filmy jsou věčné. Opěvují je stále další generace diváků i kritiků. V Aeru věříme, že takové tituly patří na velké plátno a stojí za to se k nim vracet a opakovaně žasnout nad jejich kvalitami. Proto je tolik milujeme a chceme je uvádět v našem kině.

Cena vstupenky: 160 Kč
Moderní Tokio ve své supervelkoměstské anonymitě. Agresivní, pulzující, nevšímavé, fascinující, zábavné i odtažité a hlavně cizí. Alespoň pro dva Američany, kteří se tady náhodou ocitnou ve stejnou dobu a ve stejném hotelu. Herec Bob má v Tokiu natáčet reklamu na whisky, o hodně mladší Charlotte doprovází manžela fotografa. Oba si tady připadají ztracení, nerozumějí jazyku a kultuře, oba mají spoustu času a oba trpí nespavostí. Náhodné setkání, pár společných dní a pocit blízkosti pomáhají oběma překlenout osamění v neznámém prostředí a možná oba dva získají i něco navíc.
 
Sofia Coppola vytvořila úžasně procítěný film o hledání sama sebe a sbližování dvou duší v cizí zemi. Její atypická romance hází za hlavu všechna tradiční klišé a naopak spřádá své vyprávění z melancholie, křehkých okamžiků a tichého souznění na pozadí zběsilého velkoměsta. Ztraceno v překladu se právem stalo mezinárodní senzací a mladé autorce vyneslo řadu cen včetně Oscara za původní scénář. Nominaci na Oscara, ale vedle toho spoustu dalších prestižních ocenění získal také Bill Murray, kterého film svého času vynesl znovu na výsluní a nastartoval mu druhou fázi jeho herecké kariéry. Podobně též jeho herecké kolegyni Scarlett Johansson zdejší role otevřela dveře k hvězdné slávě.